Zo kunt u alles uit uw Microsoft Office 365 E5 licentie halen!

Veel organisaties in Nederland, België en andere landen maken gebruik van Microsoft Office 365, en dan specifiek de E5 licentie in hun dagelijkse bedrijfsvoering. Als u zo’n bedrijf bent dat heeft geïnvesteerd in Microsoft Office 365 E5 heeft u vast na de aanschaf van de licentie niet meer nagedacht over optimalisatie en beveiliging. U heeft de licentie aangeschaft in een EA, CSP of via andere Microsoft kanalen. Uw LSP of CSP partner heeft u geholpen om de licenties te kopen. . U betaalt elke maand netjes uw abonnement en heeft er verder geen omkijken meer naar… toch?  

Als u dit denkt hebben we een nieuwtje voor u: Microsoft Office 365 E5 is namelijk meer dan alleen maar Word, Excel en Outlook. Weet u bijvoorbeeld hoe veilig u nou eigenlijk bent met Microsoft Office 365 E5? Bij Q-Advise weten wij hoe u alles uit uw Microsoft Office 365 E5 licentie kunt halen, vooral als het gaat om veiligheid, wij vertellen u hier meer over in dit artikel.  

Hoe veilig is uw Microsoft 365 omgeving nu eigenlijk?  

Microsoft Office 365 is een geweldige licentie die u enorm kan helpen in de dagelijkse bedrijfsvoering in uw organisatie, maar Microsoft 365-omgevingen zijn helaas ook vatbaar voor verschillende soorten cyberaanvallen, waarbij vaak een combinatie van cloud-elementen en on-premises betrokken zijn. Veel voorkomende aanvallen zijn bijvoorbeeld: 

  • Het toevoegen van onbevoegden aan de omgeving om zo gevoelige informatie te verzamelen. 
  • MFA-bombardementen en account brute force om ongeautoriseerde toegang tot uw account te verkijgen.  
  • Het wijzigen van settings in Exchange Online, zoals transportregels of e-mail forwarding.  

U geeft uiteraard om de veiligheid van uw bedrijfsgegevens en documenten en wil deze aanvallen dus voorkomen. Hoe? Lees hieronder ons stappenplan:  

Evalueer uw huidige beveiliging en maak een plan 

Hoewel bedrijven er om diverse redenen voor kunnen kiezen om te investeren in de Office 365 E5 licentie in plaats van de Office 365 E3 licentie, is cyberbeveiliging vaak de belangrijkste reden. In augustus van 2021 kondigde Microsoft aan dat zij haar investeringen in cyberbeveiliging zou verviervoudigen, de grootste investeringen werden gedaan in de Microsoft Office 365 E5 licentie. Helaas begrijpen veel bedrijven die Microsoft E5 gebruiken de cyber beveiligingsfuncties die de licentie heeft nog niet of hebben ze niet de goede middelen in huis om deze functies te implementeren. De eerste stap om uw Microsoft Office 365 E5 licentie te optimaliseren is dus door te kijken wat er op dit moment wellicht mis is met de beveiliging van uw belangrijke gegevens, maar ook wat er mogelijk is. Stel u zelf bijvoorbeeld de volgende vragen: 

  • Heeft u een netwerk beveiligingsteam samengesteld dat bedreigingen kan voorkomen of verhelpen? 
  • Stel dat een onbevoegde gebruiker toegang krijgt tot uw belangrijke gegevens, hoe gaat u of uw team voorkomen dat deze onbevoegde gebruiker gegevens of applicaties vernietigt? 
  • Heeft u een beleid over hoe uw medewerkers phishing pogingen kunnen melden, zodat uw team deze bedreigingen kan onderzoeken en verhelpen? 
  • Hoe zou u kwaadwillig in quarantaine geplaatste processen of bestanden beëindigen? 

Wilt u een veiligere en efficiëntere Office 365 ervaring? Neem contact op met de experts van Q-Advise!  

Implementeer uw beveiligingsplan 

Zodra u antwoord heeft gegeven op deze vragen, vanuit daar een plan heeft gemaakt en een netwerk beveiligingsteam heeft samengesteld is het tijd om dit plan te implementeren. Hoewel er verschillende (online) hulpmiddelen zijn die detectie van cyberdreigingen mogelijk maken zonder team, is dit niet handig. Naast detectie moet er immers ook proactief gehandeld worden op de potentiële dreiging. Het is daarom verstandig om een team samen te stellen dat proactief cyberdreigingen beheert.  

Helaas kan het intern implementeren van cyberdreigingen teams best moeilijk blijken omdat er toegewijd en goed opgeleid cybersecurity talent voor nodig is. U kunt er dan ook eventueel voor kiezen om uw beveiliging uit te besteden aan een externe partij, een MDR provider.  

Een externe Security -partner inhuren?  

Q-Advise heeft een dienst waarbij we klanten helpen bij het ontdekken van veiligheidsincidenten in een organisatie. Dit betekent dat wij specifieke software gebruikt, zoals bijvoorbeeld Endpoint Detection & Response. Hiermee worden de activiteiten op een bedrijfsnetwerk geanalyseerd en gemonitord, om op zoek te gaan naar de signalen van een mogelijke cyberaanval. Wordt er iets verdachts gedetecteerd? Dan wordt er direct actie ondernomen, zodat er voorkomen wordt dat er schade wordt aangericht. Op deze manier kan u als ondernemer zich richten op de groei van uw bedrijf in plaats van op de beveiliging van uw netwerk. U kunt de dienstzien als een digitale alarmlijn tegen cyberaanvallen. .  

Er zijn wel een aantal dingen waar u op moet letten als u de keuze maakt om een security partner inhuurt.  Kijk bijvoorbeeld altijd of de provider die u in de arm wilt nemen de juiste  beveiliging-competentie-certificeringen heeft.  

Hulp nodig bij uw cyberbeveiliging in Microsoft Office 365 E5? 

Voor veel organisaties die Microsoft Office 365 E5 hebben aangeschaft en die worden geconfronteerd met een steeds complexere cyberbeveiliging omgeving kan het zinvol zijn om de hulp in te schakelen van een externe partij. Dit is ook het geval wanneer alleen Microsoft E5 security is afgenomen. 

Bij Q-Advise hebben we inmiddels jarenlange ervaring met het leveren van een reeks onafhankelijke en betrouwbare Microsoft-diensten. Met onze onafhankelijkheid, ervaring en expertise kunnen wij u begeleiden bij het proces van het beveiligen van uw Microsoft 365 omgeving, zodat u het beste uit uw Microsoft 365 E5 licentie kunt halen op een veilige manier.  

Neem vandaag nog contact met ons op om er achter te komen hoe u Microsoft Office 365 E5 in uw organisatie beter kunt beveiligen en optimaliseren. Wij zijn onafhankelijk en passen de licentieregels toe in het belang van uw organisatie, niet in het belang van Microsoft.  

Kom in contact