Wat zijn Microsoft Dynamics 365 Server Licenties?

Microsoft Dynamics 365 is een platform van Microsoft dat bestaat uit meerdere applicaties. In deze blog gaan we het specifiek hebben over de on-premise tak van Dynamics 365 die de componenten customer relationship management (CRM) en Enterprise resource planning (ERP) bevat. 

Ja, ik wil direct onafhankelijk advies.

Welke on-premise Dynamics 365 Server licenties zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten Dynamics 365 Server on-premise opties: De CRM kant en de ERP kant. Onderstaand leggen we uit wat de verschillende licentiemogelijkheden zijn voor beide opties. 

Microsoft Dynamics 365 Server (CRM)  

In tegenstelling tot de naam doet verwachten heeft u voor Dynamics 365 Server Licenses geen Server licenties nodig maar alleen Client Acces Licenses (CAL). U kunt zowel CAL’s aanschaffen voor gebruikers als apparaten. Ook belangrijk om te weten is dat externe gebruikers geen CAL’s nodig hebben. Nadat de Client Acces licenties heeft aangeschaft kunt u zoveel Server installaties gebruiken als u wil en eerdere versies van de CRM Server installeren.  

Er zijn 3 verschillende vormen van licentie types voor de Microsoft Dynamics 365 Server (CRM).

 1. Sales CAL: Dit type licentie geeft u recht tot de kern van alle Sales mogelijkheden. Bevat ook Team Member rights. 
 2. Customer Services CAL: Dit type licentie geeft u recht tot de kern van alle CS-mogelijkheden. Bevat net als de Sales CAL ook Team Member rights. 
 3. Team Members CAL: Dit type licentie zorgt ervoor dat gebruikers niet gelimiteerd zijn tot een speciale functionaliteit maar zorgt ervoor dat gebruikers toegang hebben tot de verschillende facetten van de Dynamics 365 Server.

Dynamics 365 for Operations (ERP)

Dynamics 365 for operations is het on-premise ERP product van Microsoft en heeft de volgende voorwaarden:

 • U heeft licenties nodig voor uw Servers. 
 • U heeft licenties nodig voor gebruikers/apparaten – Zowel CAL’s voor gebruikers als apparaten zijn beschikbaar. 
 • Software Assurance is verplicht. 
 • Externe gebruikers hebben geen licenties nodig. 

Net zoals bij de CRM tak van Dynamics 365 zijn er verschillende type licenties die u kunt aanschaffen. 

 1. Operations CAL”Full service CAL” 
 2. Operations Device CAL: Zelfde functionaliteiten als een operations CAL alleen dan voor license devices (point of sale).  
 3. Operations Activity CAL: Gelimiteerd in functionaliteiten maar biedt wel de mogelijkheid tot veel gebruik. 
 4. Team Members CALZelfde voorwaarden als voor Microsoft Dynamics 365 Server (CRM).

Neem contact op

Wat zijn de voordelen van Dynamics 365 on-premise?

Veel bedrijven zijn nog niet klaar voor de cloud of werken nog steeds liever met on-premise producten. Hieronder bespreken we een aantal voordelen die on-premise kan hebben ten opzichte van de Cloud:

 • Gebruik van uw eigen infrastructuur 

Sommige bedrijven hebben soms al aanzienlijk geïnvesteerd in hun infrastructuur en hardware en kunnen deze gebruiken voor het runnen van de software op hun eigen servers.  

 • Niet afhankelijk van een internetservice

Implementatie op locatie betekent dat bedrijven niet afhankelijk zijn van een betrouwbare internetverbinding om bij hun software te komen en te gebruiken. Door offline in te zetten, kunnen gebruikers er zeker van zijn dat ze nog steeds toegang hebben tot hun oplossing als ze verbindingsproblemen ondervinden.   

Daarnaast kan on-premise een uitkomst zijn voor bedrijven die met veel gevoelige informatie werken die niet in de Cloud opgeslagen kan/mag worden. 

 • Compleet eigenschap over uw eigen data 

Met gegevens die on-site worden opgeslagen, hebben bedrijven volledige controle over hoe en waar ze hun gegevens opslaan.  

 •  Volledige controle over updates en geen kosten voor gegevensopslag 

Hoewel Dynamics 365 cloudgebruikers kunnen kiezen of ze productupdates al dan niet willen implementeren, zijn bepaalde updates verplicht, of ze deze nu willen of niet. Met een on-premise oplossing hebben gebruikers meer controle over of en wanneer ze upgrades moeten toepassen.  

Als u uw gegevens lokaal onderbrengt, hoeft u geen stijgende opslagkosten te maken naarmate uw bedrijf en de database groeien. Dit kan echter ook een nadeel zijn voor bedrijven die niet al over de hardware beschikken om toekomstige uitbreiding mogelijk te maken, aangezien ze nieuwe servers moeten aanschaffen.  

Hoe weet ik welke Dynamics 365 Server licentie ik nodig heb?

Wij snappen als geen ander dat het kiezen van de goede licenties erg verwarrend kan zijn. Het Microsoft Dynamics 365 licentiemodel heeft de afgelopen jaren grote veranderingen doorgemaakt en met een Dynamic 365 Licensing guide (van 60 pagina’s) die elke maand uitkomt snappen wij dat u niet de tijd heeft om constant up-to-date te blijven

Bij Q-Advise zijn wij gespecialiseerd in Microsoft (tweedehands) licenties. Dit betekent dat wij hier zijn om u te helpen en te adviseren bij het kiezen van de juiste licenties. Doordat wij een onafhankelijke partij zijn kunnen wij u voorzien van eerlijk en transparant advies!

Meer weten over Microsoft Dynamics 365 Server licenties? Neem dan contact op met de Microsoft licentie experts van Q-Advise!

Software contract afsluiten: waar u op moet letten!

 

Kom in contact