Wat zijn de verschillen tussen RDS User Cal en Device CAL?

Een CAL-licentie is een Client Access License en wordt gebruikt in combinatie met Microsoft Windows Software Volume Licenties om toegang te geven tot Microsoft-software. De Windows Server CAL is beschikbaar per gebruiker, per device of voor externe gebruikers. Binnen de Microsoft Windows Server zijn er drie type CALs te onderscheiden: User CAL, RDS User CAL en RDS Device CALs. Bent u benieuwd naar wat de verschillen zijn tussen RDS User Cal en Device CAL?De verschillen tussen RDS User Cal en Device CAL?

De verschillen tussen RDS User Cal en Device CAL:

Wat is een Microsoft User CAL?

Met een user CAL kan één gebruiker toegang krijgen tot de Server software op ongelimiteerd aantal apparaten. Zodra er een gebruiker via zijn laptop, computer of smartphone toegang wil tot deze server, dan heeft deze gebruiker een licentie nodig.

RDS staat voor Remote Desktop Services en deze CAL is nodig om gebruikers of apparaten toegang te geven tot de RDS-functionaliteiten binnen de Windows Server. De licentie is voornamelijk bedoeld voor beheerders of werknemers die op afstand toegang nodig hebben tot de server. Denk bijvoorbeeld aan uw werknemers die zowel thuis als op kantoor willen werken.

Wat is een RDS Device CALs?

Deze Volume Licentie van Microsoft is apparaat gebonden. RDS Device CAL houdt in dat u betaalt voor elk apparaat dat toegang heeft tot de services. Wanneer u de licentie op één apparaat wilt gebruiken, kan dit goed in uw voordeel werken. Hierin zijn het aantal gebruikers die het apparaat gaan gebruiken onbelangrijk voor het aan te schaffen licenties.

Welke CAL is geschikt voor uw bedrijf?

Het type CAL dat geschikt is voor uw bedrijf hangt af van verschillende factoren. Deze beslissing hangt af van het aantal werknemers in uw bedrijf en de manier waarop de verschillende CALs gebruikt gaan worden. Zijn uw medewerkers op werk via hun eigen computer met Windows programma’s bezig? Dan kunt het beste kiezen voor een Device CAL-licentie. Als uw medewerkers werken met verschillende apparaten en daarbij ook af en toe thuiswerken, dan kunt u het beste kiezen voor een User CAL.

Met Remote Desktop Services (RDS) kunnen uw medewerkers overal en vanaf ieder apparaat werken zolang ze toegang hebben tot het internet. Om de Windows Server te benaderen is vrijwel altijd een Windows Server CAL nodig.

De licenties die u bij een Microsoft reseller kunt kopen zijn vaak hoog in prijs doordat ze denken te weten wat u nodig hebt in uw bedrijf. Blijkt het dat u onvoldoende licenties heeft of dat er meer werkplekken bijkomen, dan kunt u kiezen voor de aanschaf van tweedehands CAL-licenties. Bij de aanschaf van gebruikte CALs kunt u namelijk tot wel 70% besparen op uw softwarebudget. De experts van Q Advise geven 100% onafhankelijk licentieadvies dat gericht is op de wensen en behoefte binnen uw organisatie.

Handig om te lezen: Wat zijn de onderdelen van Microsoft RDS

Wat zijn de kosten van User CAL, RDS User CAL en RDS Device CALs?

De prijzen van de verschillende CALs zijn afhankelijk op welke manier u de licenties koopt. De nieuwe prijs voor Windows Server 2019 User CAL ligt gemiddeld op ongeveer € 34,00 per gebruiker. Voor de Windows Server 2019 RDS CALs betaalt u ongeveer € 136,92 per licentie.

Bovenstaande prijzen zijn een indicatie wat u zou kunnen betalen voor nieuwe CAL licenties. Wilt u exact weten wat de kosten zijn voor de verschillende gebruikte CALs in uw situatie?

Neem contact op met de licentie experts van Q advise.

Wanneer koop ik Windows Server 2019 RDS CAL’s?

  • User CALs zijn het meest praktisch wanneer uw medewerkers elk vanaf meerdere apparaten werken. (Laptop, PC, Telefoon of tablet)
  • Device CALs zijn het meest praktisch wanneer verschillende medewerkers vanaf hetzelfde apparaat werken.
  • RDS Device CALs zijn het meest praktisch wanneer zeer grote aantallen externe gebruikers op een Windows Server RD Host moeten inloggen. (Licentie per server).

Hoe koop ik Microsoft CAL-licenties?

Aan u de keuze om te kiezen voor nieuwe of tweedehands CAL-licenties. Wanneer u besluit om nieuwe CAL licenties aan te schaffen bij Microsoft resellers, dan kan het voorkomen dat u een hoog bedrag moet betalen voor de gekozen licenties. U kunt er ook voor kiezen om te profiteren van tweedehands of gebruikte CAL licenties. Door de aanschaf van tweedehands CAL licenties kunt u flink besparen op de uitgaven binnen uw organisatie.  De experts van Q Advise denken graag met u mee over uw individuele CAL-combinatie.

Windows Server 2019 CALs of RDS CAL licenties kopen? User CAL, RDS User CAL of RDS Device CALs?

Gebruikte RDS CALs kopen ? 100% onafhankelijk advies bij Q Advise!

Wat zijn de verschillen tussen RDS User Cal en Device CAL?

Kom in contact