Wat zijn de cloud mogelijkheden met het Microsoft Enterprise Agreement?

Een Microsoft Enterprise Agreement (afgekort EA) is een overeenkomst tussen een bedrijf en Microsoft waarbij gedurende drie jaar software wordt afbetaald. Omdat het een lange termijn contract is, zijn deze overeenkomsten vooral bedoeld voor middelgrote tot grote organisaties die graag in grote volumes en over een langere periode een software licentie en cloud diensten willen afnemen. Doordat het een lange termijn contract is kunnen de kosten over het algemeen laag blijven in vergelijking met losse licenties aankopen. Helaas kunnen de kosten aardig oplopen als het beheer van de licenties onvoldoende aandacht krijgt. In dit artikel leggen we u uit wat er mogelijk is met cloud licenties in een Microsoft Enterprise Agreement.  

Welke cloud licenties vindt u in Microsoft EA?  

Onder Microsoft EA kunnen diverse licenties worden aangeschaft voor online diensten. In dit artikel zullen we 5 cloud licenties beschrijven. Later in dit artikel zullen we de diepte ingaan per cloud licentie, maar om de 5 cloud diensten alvast even kort uit te leggen zijn deze:  

Windows 11 Enterprise – Windows 11 Enterprise werd oorspronkelijk ontworpen om de behoefte van grote en middelgrote organisaties door IT-professionals tegemoet te komen. Daarom vindt u in Windows 10 Enterprise geavanceerde bescherming tegen moderne cyberbedreigingen, gemakkelijke implementatie en update- en ondersteuningsopties terug.  

Microsoft 365 – Met de cloud licentie voor Microsoft 365 krijgt u toegang tot de volledig geïnstalleerde Microsoft Office apps, hieronder vallen natuurlijk Word, Powerpoint, Excel, Outlook, Access en Publisher (Access en Publisher zijn alleen beschikbaar voor desktop).  

Office 365 – De naam doet het misschien al een beetje vermoeden maar Office 365 is een combinatie van de vertrouwde Microsoft Office toepassingen (Word, Outlook, Excel etc.) en een centrale opslag met geavanceerde beveiliging en back-up. Onder deze opslag vallen bijvoorbeeld: Exchange Online, Sharepoint Online en OneDrive for Business.  

Enterprise Mobility + Security – Microsoft Enterprise Mobility + Security (ook wel EMS genoemd) is een combinatie van diverse hulpmiddelen die binnen Azure beschikbaar zijn. Al deze hulpmiddelen samen zorgen ervoor dat de toegang tot uw belangrijke gegevens beter beveiligd wordt.  

Dynamics 365 – Dynamics 365 is Microsofts bundel van op de Cloud gebaseerde applicaties voor bedrijven. Binnen deze bundel zijn al Microsofts populaire on-premise oplossingen opnieuw ontworpen voor de business behoeften van de moderne tijd en ondergebracht in de Cloud. Deze bundel van marketing-, verkoop- en boekhoudproducten omvat apps op het gebied van Enterprise Resource Planning (ERP) en Customers Relationship Management (CRM) voor bedrijven in verschillende sectoren en formaten.  

Al deze diensten zijn gebaseerd op gebruikersabonnement licenties, die worden toegewezen aan individuele gebruikers. Ook belangrijk om te weten: licenties die aan het begin van het jaar worden toegevoegd, dienen vooraf betaald te worden over dat hele kalenderjaar. Midden in het jaar een licentie aanschaffen? Dat kan ook, dan wordt deze toegevoegd aan de “licentie reservering” en wordt deze een jaar later betaald op het jubileum.  

De diepte in: wat is er mogelijk met Windows 11 Enterprise in EA?  

Als u als bedrijf laptops aanschaft van Asus, Dell, HP of Microsoft is daar meestal vooraf al Windows Operating System (OS) op geïnstalleerd. Als u Windows 10 of 11 zakelijk wilt gebruiken, is de kans groot dat u Windows 10 Pro hebt geïnstalleerd op uw desktop of laptop. Windows 11 Enterprise is een add-on die boven op Windows 10 Pro geplaatst kan worden, met Windows 10 Enterprise heeft uw bedrijf extra voordelen op het gebied van beveiliging en beheer van uw gegevens.  

Windows 10 Enterprise in Microsoft 365 komt in twee uitvoeringen: Windows 10 E3 en Windows 10 E5. Zowel E3 als E5 nemen alle functies van Windows 10 Pro over en versterken deze als het ware. Windows 10 E5 heeft nog net wat meer opties dan Windows 10 E3 maar beide werken erg handig voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Zowel Windows 10 E3 en Windows 10 E5 zijn op twee manieren beschikbaar:  

  1. Windows 10 Enterprise E3/E5 User SL: Deze add-on dient te worden toegevoegd over een laptop of desktop waar Windows 10 Pro al op is geïnstalleerd en in gebruik genomen is. Alleen gebruikers die dus Windows 10 Pro op hun apparaat hebben staan kunnen deze gebruiken. 
  2. Windows VDA E3/E5 User SL: Met Windows VDA-licenties stelt Microsoft u in staat om Windows software te gebruiken op apparaten die hier geen licentie voor hebben. Elke medewerker in uw bedrijf kan hier dus gebruik van maken, ongeacht of hij/zij Windows 10 Pro heeft.  

Een groot voordeel van Windows 10 Enterprise is, is dat het u de mogelijkheid geeft om gebruik te maken van Windows virtual desktops. Nu denkt u misschien “Windows wat?”. Wij leggen het u uit: door middel van een virtuele desktop kunt u inloggen in de voor uw bekende desktop omgeving via een server. Al uw documenten, programma’s en besturingssystemen zijn dus niet langer apparaat gebonden, maar zijn te vinden op de server. Zo kunnen medewerkers bijvoorbeeld ook op hun tablet of telefoon bij de documenten die zij nodig hebben. Deze virtuele desktop kan bijvoorbeeld gehost worden in Azure (heeft ook mogelijkheden voor Windows 10 en voorgaande versies, in een QMTH partner infrastructuur of in een VDI gehost door de klant. Jarenlang waren Citrix en Vmware de virtuele desktop specialisten. Met Microsot Azure zien we dat Microsoft aardig aan de weg aan het timmeren is op het gebied van virtual desktop.  

Bij Q-Advise zijn we gespecialiseerd in het leveren van een reeks onafhankelijke Microsoft-diensten. Deze diensten zijn op maat gemaakt om bedrijven zoals het uwe te helpen een weloverwogen keuze te maken tussen uw huidige en toekomstige Microsoft EA licentiepositie met zowel cloud producten als on-premise producten.  

Met onze onafhankelijk, expertise en jarenlange ervaring kunnen wij u begeleiden bij het proces van interne audit tot aan met de EA contracthandeling, zodat u optimaal presteert en uw bedrijfsdoelstellingen behaalt met uw Microsoft producten.  

Neem vandaag nog contact met ons op om er achter te komen welke licentiestructuren en cloud services het beste passen binnen uw organisatie. We helpen u onafhankelijk en passen de licentieregels toe in uw belang. Benut ons onafhankelijk Microsoft expertise in uw voordeel met helder advies en grote besparingen tot gevolg.  

Kom in contact