Wat jij moet weten over de Microsoft Teams Proefperiode!

Microsoft heeft Microsoft Teams, een tool die kan worden ingezet om medewerkers en personeel gemakkelijk met elkaar te kunnen laten vergaderen en corresponderen online, gedurende een periode van zes maanden gratis beschikbaar gesteld. Dit wordt beschikbaar gesteld in Office365 E1, naast Teams is Exchange Online P1 ook onderdeel van Office365 E1, welke nodig is voor het maken van Teams afspraken.

Hiermee speelt Microsoft in op de nieuwe behoefte aan een dergelijke tool vanwege de uitbraak van COVID-19, beter bekend als coronavirus.

Microsoft stelde in 2018 al een versie van Teams gratis beschikbaar, maar bepaalde toepassingen bleven voorbehouden voor de betaalde versie.  Deze proefperiode was aanvankelijk alleen voor ziekenhuizen, scholen en in bedrijven in China vanwege het coronavirus, maar deze mogelijkheid is nu wereldwijd beschikbaar.

Er zijn nog wel enkele verschillen qua toepassingen van Microsoft Teams tussen de gratis en betaalde versie. Zo omvat de betaalde versie een terabyte opslag per gebruiker (overeenkomstig met een abonnement van Office 365) en biedt het de mogelijkheid voor geplande Teams-meetings, het opnemen van meetings, videobellen en audio conferencing. Gepland audiobellen behoort sinds 10 maart 2020 ook tot de toepassingen van de gratis versie.

Q-Advise helpt u graag om snel online te zijn met Microsoft Teams of een ander Microsoft Cloud oplossing. Vraag onze experts naar de mogelijkheden.

Meest gestelde vragen over de proefperiode (trial) van Teams

Welke gebruikers komen in aanmerking voor een gratis proefperiode van zes maanden?

 • Nieuwe gebruikers zonder een Office 365-abonnement;
 • Exchange Online Plan 1;
 • Exchange Online Plan 2;
 • Office 365 ProPlus;
 • Office 365 Business;
 • Gebruikers met een zogeheten dynamisch 365-pakket zonder Office 365.

Hoeveel licenties kunnen worden toegepast in de trial?

Proefabonnementen worden tot 1000 licenties uitgerust zodat de volledige organisaties kan worden uitgerust met Microsoft Teams.

Wat is bij de Teams trial inbegrepen?

Voor elke licentie die is toegewezen aan een gebruiker in de trial geldt dat hij of zij kan rekenen op alle en volledige toepassingen van Microsoft Teams. Dit behelst:

 • Exchange Foundation
 • Flow for Office 365 Plan 1
 • Forms
 • Microsoft Planner
 • Microsoft Whiteboard
 • Microsoft Teams (Teams1, Teams IW)
 • Office Online
 • PowerApps for Office 365 Plan 1
 • SharePoint Online Kiosk
 • Stream
 • Sway

Wat is niet bij de trial inbegrepen?

Agendasetting behoort niet tot de toepassingen van Teams bij organisaties en ondernemingen die niet Exchange Online of Exchange On-Prem (Exchange 2016 CU3+ or Exchange 2013 CU17+) gebruiken.

Wat is de looptijd van de trial?

De trial (proefperiode) kent een looptijd van zes maanden vanaf de datum zoals is ingesteld door het Partner Center. De duur wordt berekend vanaf de eerste gebruiker. Dit wil zoveel zeggen dat een gebruiker die wordt toegevoegd en in het bezit is van een trial, die vijf maanden eerder al in gang is gezet, nog maar gratis gebruik van Teams voor één maand heeft. Dit betekent in de praktijk dat een trial die door de Partner Center is geïnitieerd op 5 februari 2020 afloopt op 5 augustus 2020 (op middernacht) voor alle gebruikers aan wie de licenties zijn toegewezen.

Wanneer gaat de Teams trial van start?

De trial (proefperiode) gaat van start op de datum dat de trial wordt geïnitieerd voor de afnemer, niet wanneer gebruikers de licenties krijgen toegewezen.

Wat gebeurt er met de data als de trial eindigt?

Als de trial eindigt en een gebruiker niet direct wordt geüpgraded naar een betaald abonnement dat Teams omvat, dan zal de data niet worden verwijderd. De gebruiker wordt nog herkend in de ‘Azure Active Directory’ en alle data binnen Teams blijft behouden. Zodra een nieuwe licentie wordt toegewezen en Teams weer gebruikt kan, is de data nog steeds beschikbaar. Meer informatie hierover is te verkrijgen via ‘Office 365 Licensing for Microsoft Teams’. Voor klanten die niet beschikken over een actieve betaalde of gratis versie, zijn de reguliere Office 365 Data-richtlijnen van toepassing. Hierover is meer informatie te vinden via ‘Office 365 Data Retention, Deletion and Destruction Overview’.

Q-Advise adviseert u over de mogelijkheden van Teams Trial of elke andere Microsoft Cloud oplossing. Meer weten?

Neem contact op!

Kom in contact