Wat is Microsoft SQL Server?

Microsoft SQL Server is een Relational Database Management System (RDBMS).  Microsoft SQL Server wordt gebruikt voor verschillende doeleinden zoals: Transactieverwerking, business intelligence (BI) en analytische toepassingen. De SQL Server is gebouwd op de programmeertaal SQL, wat staat voor Structured Query Language.

Ja, ik wil direct onafhankelijk advies.

Waarvoor wordt de SQL Server gebruikt? 

Het meest gebruikte doeleinde van de Microsoft SQL Server is het opslaan en beheren van informatie in de database. Veel organisaties die beschikken over gevoelige informatie (zoals persoonlijke gegevens, creditcardgegevens etc.) kunnen profiteren van de veiligheid van de SQL Server. De SQL Server is veilig vanwege de volgende toepassingen: Encrypted data, row-level beveiliging en dynamic data maskingLater vertellen wij u hier meer over! 

Welke Microsoft SQL Server versies zijn er?

Er zijn verschillende versies van de Microsoft SQL Server. Hieronder bespreken we de meest belangrijke versies en hun belangrijkste features.

  •  SQL Server 2019

Big data Clusters: Deze functie stelt de organisatie in staat om data te combineren en analyseren met grote hoeveelheden big data. Dit komt doordat u nu clusters van SQL Server-, Spark– en HDFS-containers (oKubernetes uitgevoerd) tegelijkertijd kunt implementeren. Het Big data cluster zorgt ervoor dat u parallel in deze verschillende clusters kunt werken.

UTF-8-ondersteuning: Het UTF-8-gegevenscoderingssysteem wordt nu ook ondersteund door SQL Server 2019. Verbeterde beveiliging: Zoals eerder benoemd is de beveiliging van de SQL Server voor veel bedrijven een reden om de SQL Server te gebruiken. Met de nieuwste versie is deze beveiliging nog verder verbeterd door middel van certificaatbeheer in SQL Server Configuration Manager (CTP 2.0).

  • SQL Server 2017

Meerdere besturingssystemen: Met SQL Server 2017 heeft u nu de keuze op welk besturingssysteem u de exemplaren gaat uitvoeren. U heeft de keuze uit Windows-, Linux- en Docker-containers.

Graph Database CapabilitiesMet de nieuwe functies omtrent de graphische database is het nu eenvoudiger en efficiënter om de complexe verbindingen tussen knooppunten en entiteitenranden op te slaan en op te vragen.

  • SQL Server 2016

Encrypted data: Met de functie ”Always Encrypted” zijn uw gegevens altijd beschermd en versleuteld. Hierdoor kunt u vertrouwelijke gegevens beschermen door middel van een coderingssleutel.

Dynamic Data MaskingDoor deze functie is vertrouwelijke informatie altijd onleesbaar voor mensen die niet geautoriseerd zijn om de data te lezen.

Real-Time Operational Analytics: Deze functie zorgt voor optimale transactionele prestaties in uw systeem.  


SQL Server Standard vs. Enterprise

Microsoft biedt 2 verschillende varianten aan voor bedrijven de standaardversie en de Enterprise versie zijn. De standaardversie beschikt over alle fundamentele functies zoals: Database-, rapportage- en analysemogelijkheden. De Enterprise versie beschikt over alle functionaliteiten die de standaardversie ook heeft maar beschikt daarnaast ook uit extra opties op het gebied van functionaliteiten en veiligheid

Neem contact op

Hoe licentieer ik SQL Server?

Ten eerste, elke SQL Server heeft een SQL Server licentie nodige. Daarnaast, zijn er twee algemene licentiemodellen voor de SQL Server:

1. SQL Server + CAL model: Dit model geeft de organisatie de mogelijkheid om zowel individuele gebruikers als apparaten te licentiërenDit betekent dat elke gebruiker en/of elk apparaat een SQL Server Client Access License (CAL) nodig heeft om toegang te krijgen en gebruik te maken van de SQL Server. Belangrijk om te weten is dat deze CAL van dezelfde of een hogere versie moet zijn dan de SQL Server die wordt gebruikt. 

2. Per Core model: Het per Core model wordt het vaakst gebruikt als het aantal gebruikers of apparaten dat gebruik maakt van de SQL Server niet bekend is of moeilijk te achterhalen.  

Binnen het per Core model heeft u ook nog 2 opties, namelijk: Per Core licenties voor fysieke servers of voor virtuele omgevingen. 

Fysieke Server:

Als u gebruik maakt van een fysieke server dan heeft u een core licentie nodig voor elke fysieke core in elke processor in die server. De licentievoorwaarden stellen dat een minimum van vier core-licenties per fysieke procescor is vereist. 

Virtuele omgevingen: 

Binnen de virtuele omgevingen worden de licentiemogelijkheden al gauw een stuk complexer. Een eerste optie voor klanten is om elke afzonderlijke virtuele server waarop de SQL Server is geïnstalleerd te licentiëren

Een tweede optie is om de onderliggende fysieke host, waarop de virtuele machines met SQL Server zijn geïnstalleerd, te licentiëren. In dat geval moeten alle fysieke cores van alle processoren een SQL Server core licentie hebben. 

Tweedehands Microsoft SQL Server licenties kopen

Wanneer u kiest voor tweedehands SQL Server licenties kunt u veel geld besparen. Met tweedehands licenties koopt u dezelfde SQL Server licenties voor een significant lagere prijs. Q–Advise is gespecialiseerd in het aan- en verkopen van tweedehands software licenties. Het voordeel van tweedehands software licenties is dat u minder geld betaalt voor dezelfde software.  

Daarnaast zijn wij bij Q-Advise gespecialiseerd in onafhankelijk licentie-advies. Doordat wij onafhankelijk zijn kunnen wij u voorzien van transparant en eerlijk advies. Samen met u kijken wij naar de wensen en behoeften van uw organisatie om alvorens een beslissing te maken die daar het beste bij past. Hierdoor kunnen we samen voorkomen dat u te veel geld uitgeeft aan SQL Server licenties. 

Meer weten over Microsoft SQL Server licenties? Neem dan contact op met de Microsoft licentie experts van Q-Advise!

Software contract afsluiten: waar u op moet letten!

 

 

Kom in contact