Wat is Microsoft Exchange Server?

Er zijn vele applicaties voor het gebruik van mailservers, zoals Microsoft Exchange Server of Office 365. De keuze voor welke applicatie uw organisatie gebruikt hangt uiteraard af van uw behoeftes.  
 
Hier bespreken we wat Microsoft Exchange Server is en wat de verschillen zijn tussen de Microsoft Exchange Server en Microsoft Office 365.

Ja, ik wil direct onafhankelijk advies. 

Wat is de Microsoft Exchange Server?

De Microsoft Exchange Server is een applicatie die wordt gebruikt voor het beheren en versturen van e-mails, berichten en agenda’s. De Exchange Server kan zowel on-premise als in de Cloud gehost worden. 

Microsoft Exchange Server heeft verschillende functies zoals het beheren van:

 • E-mails 
 • Contacten (adresboek) 
 • Agenda’s 
 • Taken 
 • Notities 

Cloud 

Microsoft Exchange Server wordt vaak gezien als de on-premise tegenhanger van het in de Cloud gehoste Office 365.  

Microsoft probeert veel organisaties te laten migreren naar Cloud-oplossingen zoals Office 365. Niet elke organisatie is echter klaar voor een stap naar de Cloud en in veel gevallen is het ook niet noodzakelijk voor een bedrijf. Daarnaast is het ook niet voor ieder bedrijf per definitie goedkoper om te migreren naar de Cloud. 

Voor deze organisaties kan een on-premise oplossing zoals de Microsoft Exchange Server nog steeds een ideale uitkomst zijn!

Wat zijn de verschillen tussen de Microsoft Exchange Server en Office 365?

Er zitten een aantal grote verschillen tussen de Microsoft Exchange Server en Office 365. Deze verschillen hebben we hieronder voor u op een rijtje gezet: 

1. Opslag van data in eigen beheer 

Het grootste verschil met Office 365 is de plaats waar uw informatie wordt opgeslagen. Bij Exchange on-premise wordt de informatie op de eigen servers opgeslagen. Dit kan voor sommige bedrijven een specifieke eis, als men bijvoorbeeld te maken heeft met gevoelige informatie en/of wet- en regelgeving. 

2. Onderhoud 

Bij de Exchange on-premise oplossing dient u zelf het onderhoud te plegen. Dit houdt in dat u zelf de updates zult moeten installeren en wijzigingen zult moeten doorvoeren. 

Als u gebruik maakt van Office 365 dan worden deze updates automatisch uitgevoerd door Microsoft. Hierdoor beschikt u altijd over de nieuwste versie. Houdt echter rekening met het feit dat dit soms problemen kan opleveren met koppelingen naar andere software. 

3. Kosten 

Bij de Microsoft Exchange Server bent u eenmalig aanschafkosten kwijt. Terwijl u bij Office 365 een abonnementsdienst aangaat. Dit houdt in dat u maandelijks betaalt voor het gebruik van de software. Ook krijgt u bij Office 365 ook andere Office-producten zoals Excel, PowerPoint en Word bijgeleverd in de dienst. 

Het is echter goed om in het achterhoofd te houden dat bij het gebruik van on-premise oplossingen er ook kosten aan de hardware verbonden zijn. De hardware is uiteraard waar de Exchange oplossing op geïnstalleerd wordt, en die moet in één keer in de zoveel jaar vervangen worden. Ook dient u nieuwere versies voor de Exchange Server weer opnieuw aan te schaffen.  

4. Bescherming en Back-ups  

Bij de Microsoft Exchange Server bent u zelf verantwoordelijk voor het opsporen en oplossen van eventuele problemen. Dit betekent dat u dus zelf actief uw systemen en platformen beschermt tegen mogelijke bedreigingen of u moet hiervoor professionals inhuren. Zorg dus dat u geregeld back-ups maakt in het geval van een probleem. 

Neem contact op

Welke versies van Microsoft Exchange Server zijn er?

Er zijn verschillende versies van de Microsoft Exchange Server beschikbaar:

 • Exchange Server 2019 
 • Exchange Server 2016 
 • Exchange Server 2013 

Elk van deze versies beschikt over de volgende type licenties: 

 • Standard 
 • Enterprise 
 • User CALs 
 • Device CALs   

Deze licenties zijn ook tweedehands beschikbaar. Hierdoor kunt u veel geld besparen voor precies dezelfde software!

Advies bij het kopen van tweedehands licenties!

Wanneer u kiest voor tweedehands Microsoft Exchange Server (on-premise) kunt u veel geld besparen. Met tweedehands licenties koopt u dezelfde licenties voor een significant lagere prijs. Q–Advise is gespecialiseerd in het aan- en verkopen van tweedehands software licenties.  

Daarnaast zijn wij bij Q-Advise gespecialiseerd in onafhankelijk licentie-advies. Doordat wij onafhankelijk zijn kunnen wij u voorzien van transparant en eerlijk advies. Samen met u kijken wij naar de wensen en behoeften van uw organisatie om alvorens een beslissing te maken die daar het beste bij past. Hierdoor kunnen we samen voorkomen dat u te veel geld uitgeeft voor software & licenties! 

Wilt u meer weten over Microsoft licenties? Neem dan contact op met de experts van Q-Advise!

Software contract afsluiten: waar u op moet letten!

 

Kom in contact