Wat is een Microsoft SPLA licentie?

Microsofts SPLA staat voor Service Provider Licensing Agreement (SPLA)De SPLA-overeenkomst zorgt ervoor dat u als eindgebruiker op maandelijkse basis Microsoft-diensten en hosted applications kunt aanschaffen via een zogenaamde Service Provider.

Ja, ik wil direct onafhankelijk advies.

Hoe werkt een Microsoft SPLA licentie?

SPLA is een pay-as-you-go service. Zoals eerder benoemd zit er bij een SPLA licentie een Service Provider tussen Microsoft en de eindgebruiker. Deze Service Providers licenseren op maandelijkse basis producten van Microsoft om deze vervolgens als diensten of hosted applications aan te bieden aan hun eindgebruikers. In andere woorden, SPLA verleent de gebruikersrechten aan externe Service Providers zodat u als eindgebruiker niet zelf de licenties hoeven aan te schaffen. 

Deze Service Providers rapporteren de gebruikte services van hun eindgebruikers via een reseller (geautoriseerd door Microsoft) aan Microsoft. De Service Providers zijn verplicht de afname van hun eindegebruikers niet later dan de 10e van elke maand te rapporteren.  

Kunnen SPLA licenties ook gebruikt worden voor on-premise?

SPLA licenties kunnen on-premise gebruikt worden, echter zitten hier wel bepaalde voorwaardes aan. De belangrijkste voorwaarde voor het on-premise gebruik van SPLA licenties is dat de Service Provider de servers van de eindgebruiker beheert en ondersteund zodat het onder het day-to-day management van de Service Provider valt. Zoals Microsoft het zelf verwoord:

”[Provider] may locate servers… on an End User’s premises… solely to provide Software Services to the End User, provided that the Servers remain under the day to day management and control of the [Provider]”. 

Dit betekent dus dat SPLA licenties niet alleen voor de Cloud gebruikt kunnen worden maar ook voor on-premise gebruik. 

Neem contact op

Wat zijn de voordelen van SPLA?

Er zitten verscheidene voordelen aan het gebruik van SPLA licenties. Hieronder hebben wij de meest belangrijke voor u uitgelegd:

  • Maandelijkse kosten: Door de pay-as-you-go structuur van SPLA, betaalt u alleen wat u in de afgelopen maand aan services hebt gebruikt. 
  • Stabiele prijzen: Er is maar één keer in het jaar een prijsverandering van de SPLA licenties, deze wordt in Januari doorgevoerd. 
  • De nieuwste softwareversies: U heeft altijd toegang tot de laatste versies van Microsoft-software. 

Het grootste voordeel van SPLA is dat de eindegebruiker de licenties niet zelf hoeft aan te schaffen en dat SPLA de flexibiliteit geeft om makkelijk nieuwe software te verkrijgen of af te stoten. 

Q-Advise geeft u advies!

Wij begrijpen wij als geen ander dat het verwarrend en lastig kan zijn om de goede keuze te maken voor welke licentievorm u kiest. Door u te laten adviseren door een onafhankelijk partij als Q-Advise krijgt u transparant en eerlijk advies. Daarnaast, kunnen wij werk uit handen nemen. Op die manier kunt u zich focussen op de dagelijkse bezigheden, die er echt toe doen. Twijfelt u of uw organisatie baat zou hebben bij SPLA-licenties? Wacht dan niet langer maar vraag Q-Advise om advies.  Wij bekijken samen met u of er een ‘Business Case’ is voor SPLA.  

Meer weten over Microsoft SPLA licenties? Neem dan contact op met de Microsoft licentie experts van Q-Advise!

Software contract afsluiten: waar u op moet letten!

 

 

Kom in contact