Wat is een Licensing Solution Provider (LSP)?

In deze blog geven we u inzicht in de rol van een Licensing Solution Provider (LSP) bij de Microsoft contractonderhandelingen. Daarnaast, vertellen we hoe de experts van Q-Advise u hierbij kunnen helpen. 
 
Elke klant van Microsoft krijgt er waarschijnlijk mee te maken, de Microsoft contractonderhandelingen. Contractonderhandelingen met Microsoft vinden het gehele jaar door plaats. De onderhandelingen gaan niet alleen over geld maar ook over de voorwaardes in het contract.

Ja, ik wil direct onafhankelijk advies.

Wat is de rol van een Licensing Solution Provider (LSP)?

Licensing Solution Providers (LSP, voorheen Large Account Reseller) zijn geautoriseerd door Microsoft om licenties te leveren/verkopen aan middelgrote en grote organisaties via Volume Licensing programma’s zoals een Enterprise Agreement of een Enterprise Subscription Agreement. LSPs verkopen daarnaast ook MPSA (voorheen Select), Open Value, CSP en Open License contracten.  

Een LSP moet voldoen aan bepaalde voorwaardes en vereisten die Microsoft met ze heeft vastgelegd. Waar het feitelijk op neer komt is dat Microsoft en de Licensing Solution Provider financiële en juridische afspraken hebben. Deze afspraken zijn niet openbaar en dus vertrouwelijk en verschillen per land en regio. 

Wat doet de Licensing Solution Provider (LSP)? 

Naast het leveren van licenties is de LSP vaak ook de advies partij namens Microsoft voor veel klanten. U leest het goed, de LSP adviseert klanten namens Microsoft en vervolgens leveren zij de licenties namens Microsoft. Deze levering gebeurt over de geadviseerde licenties aan de klant.  

Voordat de levering plaats vindt stellen Microsoft en de LSP de contractdocumenten op die door de klant getekend moet worden. Nadat de klant de contracten heeft getekend en de factuur heeft ontvangen, ontvangt de LSP een vorstelijk fee van Microsoft voor de bewezen diensten bij de desbetreffende klant. 

Dit verdienmodel van LSP door Microsoft resulteert vaak in een gekleurd advies dat met hoge kosten bij klanten als gevolg. Daarnaast worden LSP’s extra beloond over verkoop van Cloud producten zoals Azure en strategische producten als Dynamics.  

De Licensing Solution Provider (LSP) snoept van twee walletjes!

Tegenwoordig zien we dat de LSP naast de fees die zij krijgen van Microsoft ook bij klanten extra inkomsten (willen) verdienen. Dit doen zij onder het mom dat Microsoft niet meer zoveel commissie meer uitbetaald. Tientallen jaren gaven LSP ‘gratis’ advies en langzamerhand willen zij van ‘gratis’ advies betalend advies maken. Dit terwijl Microsoft ze nog steeds vorstelijk betaald. Dit noemen we van twee walletjes snoepen.

Veel klanten die wij spreken zijn hier niet over te spreken en accepteren dit niet van de LSP. Kunnen wij de klanten ongelijk geven? Wij denken van wel.

Wij raden u aan om eens de jaarverslagen van de LSP na te lezen. Dit zijn tenslotte vrijwel allemaal beursgenoteerde multinationals met vermogende aandeelhouders. Daarnaast zien we de ene overname na de overname plaatsvinden. Niet alleen Microsoft wordt steenrijk door klanten onnodig te veel te laten betalen voor licenties, maar ook de LSP verdient een aardig boterham aan het leveren van softwarelicenties.

Neem contact op

Heb ik eigenlijk wel een Licensing Solution Provider (LSP) nodig?

Ja, u heeft de LSP alleen nodig voor de administratieve afhandeling van een Microsoft contract zoals een Enterprise Agreement, Enterprise Subscription Agreement en een MPSA overeenkomst. 

Maar nee, u heeft geen LSP nodig voor het advies. In het advies zit uw kostenvermijding en kostenbesparing. Indien uw advies wordt geleverd door een onafhankelijke partij zonder banden met een softwarefabrikant als Microsoft dan zijn er serieuze besparingen mogelijk. De LSP heeft ten alle tijden belang bij een contract met een interessante omzet. Zij verdienen tenslotte daar het meeste geld over.

Hoeveel korting kan ik krijgen en wat is een goede Microsoft deal?

Doordat de Microsoft-partners, LSP’s en system integrators niet mogen vertellen welke korting een vergelijkbare organisatie heeft ontvangen is er relatief weinig data beschikbaar in de markt. Hierdoor is het lastig voor een klant om te bepalen of de korting die Microsoft aanbiedt op uw contract goed, slecht of vergelijkbaar is met een klant met eenzelfde soort business (grootte, regio etc) 

Omdat Q-Advise geen partner is van Microsoft kunnen wij wel alle mogelijke data, informatie en kortingen delen die voor u van belang is met u delen.

Daarnaast, kan Q-Advise u helpen om uw situatie volledig in kaart te brengen en daarbij samen met u te kijken wat het beste past bij de structuur van uw bedrijf. Dit helpt u om uw onderhandelingspositie te verbeteren. Door een betere onderhandelingspositie te creëren kunt u onder andere voorkomen dat u onbewust licenties koopt die u niet nodig heeft of veel te hoog geprijsd zijn.   

Bij Q-Advise zijn wij totaal onafhankelijk, wat betekent dat we niet vastzitten aan softwarefabrikanten waarvoor we op commissiebasis worden uitbetaald. Dit zorgt ervoor dat we u kunnen voorzien van onafhankelijk advies dat het beste past bij uw bedrijf!

Wilt u meer weten over de rol van de Licensing Solution Provider (LSP)? Of wilt u uw onderhandelingspositie verbeteren? Neem dan contact op met de experts van Q-Advise!

Software contract afsluiten: waar u op moet letten!

 

 

Kom in contact