Wat betekent Brexit voor tweedehands licenties vanuit het Verenigd Koninkrijk?

Zoals u waarschijnlijk weet, heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie officieel verlaten op 31 Januari 2020. Echter zijn de nieuwe voorwaarden die opgenomen zijn in de Brexit-deal pas vanaf 1 Januari 2021 in werking getreden. Dit heeft uiteraard gevolgen, maar wat betekend Brexit concreet voor het verhandelen van tweedehands licenties tussen de EU en het VK?  
 
Wij hebben de feiten voor u op een rij gezet, zodat u weet waar u aan toe bent! 

Gevolgen Brexit-deal voor tweedehands Microsoft licenties 

De Brexit-deal heeft een aantal gevolgen voor het verhandelen van tweedehands softwarelicenties tussen het VK en de EU. Hieronder hebben wij deze gevolgen voor u uitgelicht.

1. De Brexit-deal heeft geen impact op eerdere transacties van gebruikte software tussen het VK en de EU, op of voor 31 December 2020. 

2. Het Brexit-verdrag heeft met terugwerkende kracht geen invloed op gebruikte softwarelicenties die oorspronkelijk in het VK ‘in gebruik zijn genomen’ op of voor 31 December 2020. Daarom kunnen softwarelicenties die voor deze datum ‘in gebruik zijn genomen’ nog steeds worden doorverkocht aan de EU, ook op of na 1 Januari 2021.

3. Andersom geld dat softwarelicenties die voor het eerst in gebruik zijn genomen in de EU, op of na 1 Januari 2021, nog steeds kunnen worden doorverkocht naar het VK. 

In de loop van 2020 heeft de Britse regering wettelijk vastgelegd dat ze het ‘Exhaustion of Rights’ principe blijven erkennen, waarbij tweedehands software die oorspronkelijk in gebruik is genomen binnen de EU, vrijelijk kan blijven stromen tussen de EU en het VK. 

Intellectual property rights which were exhausted both in the Union (EU) and in the United Kingdom before the end of the transition period under the conditions provided for by Union law shall remain exhausted both in the Union (EU) and in the United Kingdom
Article 61 of the “Transition Agreement” [Treaty Series No. 3 (2020) Agreement on the Withdrawal of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland from the European Union and the European Atomic Energy Community]. 

4. De Brexit-deal die is gesloten richt zich niet specifiek op de handel in gebruikte software. Daarom kunnen softwarelicenties die op of na 1 Januari 2021 in het VK in gebruik zijn genomen, niet worden doorverkocht aan de EU. Deze licenties kunnen alleen worden doorverkocht aan Britse klanten. 

Voor licenties die voor 1 Januari in gebruik zijn genomen is er dus relatief weinig veranderd. Deze gebruikte licenties kunnen nog steeds vrijelijk worden verhandeld tussen de EU en het VK. Alleen voor licenties die op of na 1 Januari 2021 in gebruik zijn genomen in het Vheeft de deal gevolgen. 

Neem contact op

Gebruikte licenties kopen of verkopen 

U kunt veel geld besparen met het kopen van tweedehands licenties en het verkopen van uw overtollige gebruikte licenties. Q-Advise is de licentie expert op het gebied van aankopen en verkopen van tweedehandslicenties. Daarnaast kunnen wij u voorzien van advies omtrent uw licentiepositie en mogelijke optimalisatie kansen.

Heeft u vragen over de gevolgen voor uw gebruikte licenties met betrekking tot de Brexit-deal? Neem dan hieronder vrijblijvend contact op met onze experts!

Wilt u liever direct een prijsopgave voor het aankopen of verkopen van uw licenties dan komen wij graag in contact met u.

Software licenties kopen      Software licenties verkopen 

 

 

Kom in contact