Tweedehands softwarelicenties in de strijd tegen stijgende ICT-kosten bij gemeenten

Tweedehands software licenties

Gemeenten betalen steeds meer voor hun ICT-diensten. Door gewijzigde wetgeving kunnen gemeenten en overheidsinstellingen hun software licenties ook tweedehands afnemen en daarmee tot wel 70 procent besparen. ”Zo voorkomen ze hogere kosten voor de inhuur van externe krachten en stijgende uitgaven voor software. Juist dat laatste is zo onnodig, stelt Victor Nii Dsane van Qlicense. 

Uit onderzoek van M&I Partners onder 39 Nederlandse gemeenten blijkt dat de gemiddelde ICT-kosten bij gemeenten in 2018 zullen stijgen naar 82 euro per inwoner. “En dat is nog maar het topje van de ijsberg”, voorspelt Dsane. Gemeenten hebben steeds meer moeite om ICT-krachten te vinden en besteden veel van hun software uit aan externe partijen. “Dit gebeurt meestal op basis van een Europese aanbesteding. Meerdere partijen schrijven in en uiteindelijk valt de keuze op de op papier economisch meest voordelige inschrijving. Hetzelfde geldt voor de keuze van software. Niemand staat er echter bij stil of op deze manier ook daadwerkelijk een kostenbesparing wordt gerealiseerd. Als gemeenten op dezelfde voet blijven opereren, zullen de kosten ook in de toekomst verder blijven stijgen. Uiteindelijk komen die kosten bij de burger terecht.”

Vraag vrijblijvend uw tweedehands licentie offerte aan

Keuzes maken
Voor de selectie van software kunnen gemeenten en overheidsinstellingen ook de keuze maken voor tweedehands softwarelicenties. “Instanties voelen zich vaak gedwongen door softwarefabrikanten om te investeren in de nieuwste versies, maar dat is niet altijd nodig. Leveranciers van software zullen dit ook niet zo snel uit zichzelf aanbieden, omdat zij er belang bij hebben om de nieuwste software te verkopen”, verduidelijkt Dsane. “Vergelijk het met een autodealer die liever een nieuwe auto dan een tweedehands voertuig verkoopt. Maar anders dan bij auto’s is tweedehands software echter net zo goed te gebruiken als nieuwe software. En als er door een reorganisatie of efficiencyslag meer computers dan werknemers zijn, dan is de kans groot dat er veel licenties op de plank blijven liggen. Verkoop van die licenties kan financieel ook erg interessant zijn.”

Veiliger en goedkoper
Tweedehands softwarelicenties zijn volgens Dsane bij uitstek interessant voor gemeenten. Bij een kleine gemeente zijn 200 tot 250 ambtenaren werkzaam, in een stad als Arnhem zelfs tweeduizend. Die hebben allemaal een eigen pc en soms ook nog een tablet of laptop met daarop software, zoals Microsoft Office. “Uit veiligheidsoverwegingen zien steeds meer gemeenten, instellingen en inmiddels zelfs multinationals af van werken in de Cloud”, vertelt Dsane. “De voorbeelden van grootschalige datalekken staan bijna wekelijks in de krant. Dat schrikt af. Door de software weer zelf in beheer te nemen, kan dat probleem ondervangen worden. En door te kiezen voor tweedehands licenties, worden de kosten ook nog eens flink gereduceerd.”

 

 Q-Advise; Het bedrijf is gespecialiseerd in onafhankelijk licentieadvies en in de aan- en verkoop van tweedehands softwarelicenties. Meer informatie over licenties kopen of licenties verkopen

Vraag vrijblijvend uw Microsoft offerte aan

 

Wilt u meer advies over softwarelicenties, onderhandelingen, cloud optimalisatie, scenario’s of audits ?

Neem contact op met een software & licentie specialist

Kom in contact