Software Assurance

Software Assurance (SA) is een breed pakket aan diensten, waarmee u de aanschaf, de uitrol, de installatie, het beheer en het onderhoud van uw softwareprogramma’s aanzienlijk vereenvoudigt.

De voordelen van Software Assurance zijn verdeeld over een aantal categorieën:
Nieuwe producten

New Version Rights

Licenties afgesloten met Software Assurance geven recht op de nieuwste versies van de aangeschafte software gedurende de looptijd van de overeenkomst. Dit biedt de vrijheid en flexibiliteit om de nieuwste technologie en oplossingen in te zetten zodra deze beschikbaar komen. Zonder Software Assurance zal altijd een volledig nieuwe licentie aangeschaft moeten worden, wanneer een nieuwere versie dan aangeschaft wordt uitgerold. Dit omdat upgrades in de regel niet beschikbaar zijn. Software Assurance kost afhankelijk van het product 25% tot 29% van de licentieprijs per jaar, waardoor het omslagpunt ligt bij een productlevenscyclus van 4 jaar of minder.

Step Ups

Op basis van Software Assurance kan een lagere editie van een product omgezet worden naar een hogere editie en wordt alleen de meerprijs betaald. Denk bijvoorbeeld aan het transformeren van een SQL Server Standard licentie naar een SQL Server Enterprise licentie of Windows Server Standard naar DataCenter. Zonder SA geldt ook hier dat een volledig nieuwe licentie aangeschaft dient te worden, wanneer de hogere editie gewenst of vereist is.

Windows Enterprise

De Enterprise editie van het desktopbesturingssysteem Windows is alleen beschikbaar voor klanten met Software Assurance. Windows  Enterprise beschikt over de volledige functionaliteit van Windows Pro, plus de beste functies voor mobiele productiviteit, beveiliging, beheer(s)baarheid en virtualisatie die bedrijven momenteel nodig hebben. Belangrijke functies die alleen beschikbaar zijn voor gebruikers van Windows Enterprise zijn:

 • DirectAccess: Gebruikers kunnen naadloos verbinding maken met bronnen in een bedrijfsnetwerk zonder dat ze een afzonderlijk VPN hoeven te starten. Ook kunnen IT-beheerders de computers van externe gebruikers up-to-date houden met de nieuwste beleidsregels en software-updates.
 • BranchCache: Werknemers in andere vestigingen hoeven niet langer meerdere keren inhoud te downloaden via hun WAN (Wide Area Network) omdat met BranchCache bestanden, websites en andere inhoud van centrale servers lokaal op gehoste cacheservers of pc’s worden geplaatst.
 • AppLocker: IT-beheerders kunnen een veiligere omgeving maken door beperkingen op te leggen voor de bestanden en apps die gebruikers of groepen mogen gebruiken op een pc. Hierdoor wordt de beveiliging van het apparaat en de gegevens hierop vergroot.
 • Virtual Desktop Infrastructure (VDI): Door uitbreidingen in Microsoft RemoteFX en Windows Server 2012 wordt gebruikers een rijke ervaring geboden met de mogelijkheid om 3D-graphics af te spelen, USB-randapparatuur te gebruiken en touchapparaten te gebruiken voor elk type netwerk (LAN of WAN) in een VDI-scenario.
 • Windows To Go: IT-beheerders kunnen voor hun bedrijf een volledig beheerbaar Windows 10-bureaublad maken op een opstartbare externe USB-schijf. De schijf kan worden gebruikt als ondersteuning voor BYOD-scenario’s (Bring Your Own Device) of kan aan tijdelijke werknemers worden gegeven voor toegang tot de bedrijfsomgeving zonder dat de beveiliging gevaar loopt.
 • Start Screen Control: IT-afdelingen kunnen nu de lay-out van het startscherm beheren op apparaten in eigendom van het bedrijf en er zo voor zorgen dat belangrijke apps gemakkelijk toegankelijk zijn. Met deze functie kan ook worden voorkomen dat gebruikers het startscherm kunnen aanpassen. Zo ontstaat er consistentie voor diverse werkgroepen of het gehele bedrijf.
 • Windows Enterprise Sideloading: Interne Windows-apps kunnen worden geladen op pc’s en tablets waarop Windows 10 Enterprise is geïnstalleerd en die lid zijn van het bedrijfsdomein.

Microsoft Desktop Optimization Pack

Het Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP) is een extra af te sluiten service op Windows 10 Enterprise waarmee het beheren van de desktop eenvoudiger wordt waardoor de kosten voor het beheren van uw pc’s aanzienlijk kunnen afnemen. Verder kunt u door middel van MDOP applicaties aanbieden als services binnen uw organisatie. MDOP en bestaat uit:

 • Microsoft BitLocker Administration and Monitoring (MBAM): Om policies en rapportages te maken van de versleutelde hard discs.
 • Diagnostic and Recovery Toolkit (DaRT): Gebaseerd op de tools van SysInternals (jaren geleden overgenomen door Microsoft) Dit zorgt ervoor dat er minder downtime is tijdens reparatie van desktops en het verhelpen van opstartproblemen bij Windows-desktops.
 • Microsoft Application Virtualization (App-V): Waarmee toepassingen centraal beheerde diensten worden die niet hoeven te worden geïnstalleerd, geen conflicten veroorzaken en die kunnen worden gestreamd op verzoek naar eindgebruikers.
 • Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V): Zorgt ervoor dat er een tweede besturingsysteem kan worden gedraaid een oudere versie van Windows zijn ten behoeve van verouderde applicaties welke niet compatible zijn met de nieuwere versie van Windows
 • Microsoft Advanced Group Policy Management (AGPM): Biedt de mogelijkheid om groepsobjecten te ontwikkelen, beoordelen en wijzigen zonder dat gebruikers hier iets van merken. Het is een uitbreiding op de beheerconsole van Active Directory en biedt beheer op verschillende niveaus wat zorgdraagt voor betere controle van wijzigingen.
 • Microsoft User Experience Virtualization (UE-V) Is bedoeld om gebruikers een consistent, persoonlijke Windows-ervaring te geven. Dit wordt bereikt door het ‘roamen’ van het besturingssysteem (Windows 7, Windows 8 of Windows 10) waardoor de gebruiker steeds dezelfde gebruikerservaring heeft ongeacht het apparaat waarop de gebruiker inlogt.

Implementeren

Virtual Desktop Access

Een Software Assurance (SA) Benefit op het desktopbesturingssysteem van Microsoft; Windows. Alle fat clients binnen de werkomgeving die een virtuele desktop kunnen benaderen met daarop een Windows besturingssysteem dienen voorzien te zijn van Software Assurance. In scenario’s waar Software Assurance niet kan worden aangeschaft, zoals voor thin clients of thuis PC’s van niet-primaire gebruikers die een VDI omgeving benaderen dient de VDA Subscription te worden aangekocht.

Windows Companion Subscription License

Dit abonnement is beschikbaar voor primaire gebruikers van een met Windows SA of VDA gelicentieerd apparaat die de corporate VDI omgeving ook willen benaderen vanaf maximaal 4 aanvullende apparaten waarop geen Windows 10 Pro plaatselijk kan worden uitgevoerd of die persoonlijk eigendom zijn van de hoofdgebruiker. Deze gebruiker mag ook een Sessie die is gemaakt en opgeslagen op een USB-station, uitvoeren op een Companion-apparaat middels Windows To Go

Virtualization Rights for Windows and Windows Embedded Licensed Desktops

Met dit gebruiksrecht kunnen klanten de software uitvoeren op maximaal vier lokale virtuele apparaten.

Enhanced Edition Benefits – Windows and Windows Embedded

Klanten met actieve SA-dekking voor Windows Desktop OS of Windows Embedded OS komen in aanmerking voor deze voorziening. Op apparaten met actieve SA-dekking mogen huidige of eerdere versies van het Windows Desktop OS of Windows Embedded OS worden uitgevoerd

Windows Thin PC

Geeft verouderde hardware een nieuw leven door fat clients in thin clients te veranderen. Hiermee kunnen hardware investeringen dus worden uitgesteld. In VDI omgevingen is dit vaak een onmisbare benefit. Software Assurance op Windows mag namelijk niet worden getransfereerd naar een ‘echte’ thin client. Hiervoor dient de bovengenoemde VDA Subscription aangeschaft te worden. Wanneer het SA op Windows echter nog doorloopt wordt er dus gelijktijdig voor zowel SA als VDA betaalt. Met Windows Thin PC kan deze desinvestering voorkomen worden door de pc of laptop in ieder geval tot einde looptijd van het SA om te bouwen tot thin client.

Roaming Use Rights for Office

Het recht om uw werknemers ook buiten de werkomgeving toegang te geven tot Microsoft Office, Project & Visio. Op deze producten is SA dus bijna onmisbaar wanneer medewerkers de mogelijkheid geeft vanaf buiten in te loggen op bijvoorbeeld uw netwerk en vanaf daar deze applicaties remote te gebruiken.

Office Multi Language Pack

Rol één Office image uit die 37 verschillende talen ondersteunt.

Office Online

Gebruikers van een apparaat met een licentie en SA voor Office Standard of Office Professional Plus mogen Office Online gebruiken voor het bekijken en bewerken van documenten op het gelicentieerde apparaat. De Primaire Gebruiker van het Gelicentieerde Apparaat mag Office Online zelfs op een ongelimiteerd aantal apparaten gebruiken. Gebruikers moeten tevens beschikken over een licentie voor een SharePoint Online-plan om toegang te kunnen krijgen tot de dienst Office Online.

License Mobility binnen serverfarms

License Mobility geeft het recht om serverlicenties binnen 90 dagen opnieuw toe te wijzen aan andere hardware. Dit maakt het mogelijk om verplaatsing van virtuele servers over meerdere hosts te licentiëren.

License Mobility for Software Assurance

Met License Mobility door middel van Software Assurance kunt u uw gelicentieerde software overzetten van uw servers naar een gedeelde server van een derde partij. Alle producten die op dit moment in aanmerking komen voor “License Mobility binnen serverfarms” en worden gedekt door Software Assurance op Server en CAL komen in aanmerking voor License Mobility door middel van Software Assurance. Daarnaast komt ook System Center in aanmerking voor License Mobility door middel van Software Assurance, omdat dit echter een hardwaregebaseerde licentie is geldt er een omrekenmodel. Zo geeft System Center Standard met SA recht op 2 beheerde OSE’s per licentie en de DataCenter editie op 8 beheerde OSE’s per licentie.

SQL Server Enterprise – Unlimited Virtualization

Voor elke server waarvoor u alle cores in de fysieke CPU hebt voorzien van voldoende licenties met actief Software Assurance, mag u op de gelicentieerde server een onbeperkte hoeveelheid instanties van de serversoftware in een onbeperkte hoeveelheid fysieke en/of virtuele OSE’s uitvoeren.

SQL Server – Fail-over Servers

Voor elke OSE waarin u Uitgevoerde Instances van de serversoftware gebruikt, mag u maximaal hetzelfde aantal passieve actieve fail-overinstances in een afzonderlijke OSE op elke Server uitvoeren om voorbereid te zijn op een fail-overgeval.

Planning Services

Het uitrollen van software is een intensieve periode waarbij Software Assurance ondersteuning biedt door middel van verschillende packaged services die u helpen uw uitrol te vereenvoudigen en daarmee de uitrolkosten te verlagen. Vanuit de Microsoft contractvormen EA, ESA, ECI en EAP, stelt Microsoft vouchers beschikbaar die de klanten kunnen gebruiken. Deze vouchers zijn bedoeld om de aangeschafte licenties ook daadwerkelijk zoveel mogelijk in te gaan zetten. Middels deze vouchers geeft Microsoft de mogelijkheid om gratis, op locatie, ondersteuning te krijgen van een door Microsoft gekwalificeerde partij. Deze ondersteuning kan bijvoorbeeld zijn: het doen van een productdemo, het doen van een virtual lab sessie, het uitvoeren van een poc, klantspecifieke deployment plannen maken gebaseerd op de eigen IT-omgeving, het voeren van in-depth technology discussies of on-site expertise leveren ten tijde van deployments. Er zijn zeven categorieën waarvoor deze vouchers beschikbaar zijn en waarvoor een range van planning tools en services die helpen om de uitrol zo efficiënt mogelijk te doen:

 • Desktop Deployment Planning Services (DDPS) Windows 10, Office 2016 / Office 365
 • SharePoint Deployment Planning Services (SDPS) SharePoint (online/on premise)
 • Skype for Business & Exchange Deployment Planning Services (S&EDPS) Skype for Business en Exchange
 • Public Cloud, Windows Azure Planning Services (AZDPS) Windows Azure en SQL Azure
 • Developer Tools Deployment Planning Services (DTDPS) Visual Studio
 • Private Cloud Deployment Planning Services (PVDPS) System Center, Windows Server en Hyper-V
 • SQL Server Deployment Planning Services (SSDPS) SQL

Support Training

Home Use Program

Het Home Use Program verhoogt de productiviteit en maximaliseert de waarde van Microsoft Office. Werknemers mogen – voor de producten waarvoor de werkgever licenties heeft aangeschaft – thuis Office family applicaties gebruiken, inclusief Microsoft Office, FrontPage, InfoPath, OneNote, Project Standard Edition, Publisher en Visio. Aan het thuisgebruik zijn geen licentiekosten verbonden. Men betaalt slechts een bijdrage voor de download en eventuele backupmedia. Ideaal om medewerkers vast te laten wennen aan een nieuwe versie in de aanloop naar een migratie.

Training-vouchers

Software Assurance-klanten ontvangen vouchers voor het volgen van cursussen bij Microsoft Certified Partners for Learning Solutions (CPLS); geautoriseerde trainingsinstituten op het gebied van Microsoft-technologie. Wereldwijd zijn er 1600 CPLS’s actief met het aanbieden van officiële Microsoft trainingen gericht op IT professionals en developers. Door het volgen van CPLS-trainingen krijgen klanten de beschikking over de laatste informatie over Microsoft-technologie.

eLearning

Dé eigentijdse interactieve variant op het schriftelijk en klassikaal onderwijs helpt u uw bedrijf klaar te stomen voor migraties en de productiviteit van uw medewerkers te verhogen. Via online trainingen wordt u op een snelle, eenvoudige en kosteneffectieve manier in staat gesteld om het kennisniveau van al uw werknemers op peil te houden.

System Center Global Service Monitor

System Center GSM is een cloud-dienst die klanten volledig inzage geeft in de status van de webapplicaties. Klanten die gebruikmaken van System Center Operation Management 2012 (SCOM) kunnen deze koppelen aan de System Center GSM. Hiermee is vanuit de huidige locatie door middel van de GSM dashboard views te zien hoe de applicatie reageert op verzoeken vanuit verschillende locaties, wereldwijd. GSM stuurt opdrachten vanuit de Microsoft Azure locaties naar de applicatie om de prestaties te meten. Deze manier zorgt er onder andere voor dat Service Level Agreements worden behaald en problemen tijdig worden geadresseerd.

24 x 7 Problem Resolution Support

Non-stop ondersteuning, zowel online als per telefoon bij bedrijfskritieke uitval van alle door Microsoft ondersteunde producten.

Extended Hotfix Support

Microsoft geeft standaard 5 jaar Mainstream Support, gevolgd door 5 jaar Extended Support. Extended Hotfix Support is een voorziening voor oudere softwareversies die zijn overgezet van Mainstream naar Extended Support. Bij klanten die in aanmerking komen voor deze Software Assurance Benefit, wordt het jaartarief dat normaal verschuldigd is voor een Extended Support-contract, gedurende de looptijd van de Software Assurance dekking niet in rekening gebracht. Klanten die in aanmerking komen voor deze voorziening, hoeven zich niet binnen een periode van 90 dagen na de overgang van een product naar Extended Support aan te melden.

Klanten zijn nog wel verantwoordelijk voor de kosten van afzonderlijke Hotfixes. Om in aanmerking te komen voor deze regeling is een Premier of Essential Support-overeenkomst vereist.

Special Benefits

Spread Payments

Door de software gedurende de looptijd van de overeenkomst in gespreide termijnen te betalen is het budget voorspelbaar, beheersbaar en constant. Wanneer licenties alleen gekocht worden bij extra installaties en uitrol van nieuwe versies is er eens in de zoveel jaar een piek in de investering.

Enterprise Source License Program

Klanten met een Software Assurance Lidmaatschap en 1.500 of meer gelicentieerde desktops in de productgroep Systemen, kunnen in aanmerking komen voor deelname aan het Enterprise Source Licensing-programma (ESLP) gedurende de looptijd van hun Software Assurance dekking. Het ESLP biedt toegang tot de broncode van Microsoft Windows voor interne ontwikkelings- en ondersteuningsdoeleinden. Het ESLP is niet in alle landen beschikbaar en wordt verleend per overeenkomst/Enrollment.

Het aanvraagformulier kan worden gedownload via Volume Licensing Service Center (VLSC). Voor personen die in aanmerking komen en locaties waar het programma beschikbaar is, gelden de voorwaarden van Microsoft.

“Cold” Backups for Disaster Recovery

Klanten met Software Assurance voor kwalificerende serverproducten en bijbehorende CAL’s komen in aanmerking voor kosteloze serverlicenties voor deze producten ten behoeve van herstel bij calamiteiten.

Voor elke kwalificerende serverlicentie waarvoor de klant SA heeft afgenomen en waarvoor de klant voor alle bijbehorende CAL’s (indien van toepassing) SA heeft afgenomen, kan de klant beschikken over een tweede serverlicentie om hetzelfde product in te zetten op een “koude” back-upserver, uitsluitend ten behoeve van calamiteitenherstel gedurende de looptijd van zijn Software Assurance dekking. Op de implementatie en het gebruik van de software onder de licentie voor calamiteitenherstel door de klanten zijn de voorwaarden van hun licentieovereenkomst van toepassing.

Beschikbaarheid

Software Assurance wordt standaard meegeleverd in de meeste volume licentie programma’s; Open Value, Open Value Subscription, Enterprise Agreement en Enterprise Subscription Agreement. In Open License, Select en MPSA – Select Plus kan Software Assurance optioneel worden aangeschaft met nieuwe licenties.

Inzetten van Software Assurance

Q-Advise heeft een groot netwerk om meer waarde te halen uit de beschikbare Software Assurance benefits. Tevens helpen wij u bij het activeren en het inzetten van de Software Assurance benefits.

Kom in contact