Slim en juist microsoft-producten aanschaffen

Waarschijnlijk is het voor jou als  ICT Manager of ICT inkoper van Microsoft-producten wel herkenbaar: Je ziet door alle wijzigingenlicentievormen en licentieregels door de bomen het bos niet meer. In ons optiek houdt  Microsoft dit onnodig complex. Volume License Agreements, MPSA (voorheen Select Plus), Secure Productive Enterprise, Enterprise Cloud Suite, CSP, Open License, Open Value. Je hebt het waarschijnlijk allemaal voorbij zien komen de laatste jaren.

Maar wat heb je nu nodig voor de verschillende gebruikers en in welke aantallen? Kun je makkelijk opschalen of afschalen wanneer je organisatie verandert? En wat kun je überhaupt met al die verschillende licenties? Welk vorm past bij ons als ik over 1,5 jaar wil innoveren? Voordat we je informeren over hoe Microsoft het onnodig ingewikkeld houdt , beschrijven we hoe het huidige Volume Licensing Agreements-programma eruitziet

Volume Licensing Agreements

Simpel gezegd houdt de Volume License Agreements (hierna VLA) in dat je voor meerdere gebruikers en/of apparaten binnen een organisatie verschillende licenties aanschaft. Naast kopen van licenties, is het in sommige gevallen ook mogelijk om binnen dit programma licenties te huren of te huurkopen.

De VLA bestaat uit 3 licentieprogramma’s*: 

 1. Open Value 
 2. Enterprise Agreement 
 3. MPSA 

*Indien gewenst informeren we je separaat over deze 4 programma’s 

Welke licentieprogramma het meest geschikt voor jouw organisatie is, hangt vervolgens af van een aantal vraagstukken: 

 • Hoeveel licenties heb je nodig? 
 • Wil je licenties kopen of huren? 
 • Heb je Software Assurance nodig? 
 • Wil je je licenties breed inzetten binnen je gehele werkplek-omgeving en/of serverpark?  

Schematisch ziet dit er als volgt uit: 

Schema 1. Verdeling VLA licentieprogramma’s 

Kortom: je ziet dat er meerdere factoren zijn die bepalen welk licentieprogramma binnen de VLA je nodig hebt. En dan kan het ook nog zo zijn, dat het benodigde programma wijzigt naarmate je organisatie(behoefte) verandert. Met andere tijd: hoog tijd voor iets eenvoudigers!    

Met NCE moet het volgens  Microsoft eenvoudiger worden  om licenties te kopen. Softwarereuzen als Microsoft veranderen hun modellen niet zomaar. Microsoft zegt dat ze het licht te hebben  gezien en heeft  haar licentiëring vereenvoudigd met de aankondiging van new commerce experience (NCE) . De reden hiervoor is dat Microsoft wil dat het voor haar gebruikers makkelijker is om zaken met deze ICT-reus te doen. En dit wil men bereiken door het inkopen van haar producten zo eenvoudig mogelijk te maken.
Daarom introduceerde Microsoft recent een nieuwe ‘Inkoopmethodiek’ (eventueel andere term voor bedenken), die de complexe Volume Licencing Agreements op den duur moet gaan  vervangen. Voor sommige producten en diensten is deze metodiek al beschikbaar, de overige producten en diensten volgen de komende maanden.

Hoe ziet deze nieuwe Microsoft NCE eruit?

Microsoft onderscheidt vanaf nu 4 manieren waarop je licenties of dienstverlening afneemt: 

 1. Direct via je Microsoft-contactpersoon 
 2. Direct via de Microsoft-website 
 3. Via het Cloud Solution Provider-programma 
 4. Via een Microsoft Customer Agreement 

We lichten ze hieronder nader toe. 

 1. Aanschaf via een Microsoft contactpersoon: Grotere en (voor Microsoft) strategische organisaties hebben rechtstreeks contact met een team  van Microsoft. Deze laatste zal  kennis moeten hebben van jou als klant en wordt daarop gemanaged en zal moeten weten waar je (inkoop)voorkeuren liggen. Uiteindelijk hebben deze teams van Microsoft commerciele doelen die ze moeten behalen. Op dit moment is deze inkoopmogelijkheid alleen beschikbaar voor Azure-diensten. Het kopen via Microsoft kent veel voordelen zoals mogelijkheid tot prijsonderhandeling.
 2. Aanschaf via de Microsoft website: Klanten die veel zelf willen doen, schaffen hun licenties of diensten aan via de Microsoft-website. Op dit moment is dat al mogelijk voor de aanschaf van licenties voor Online Services-producten en het afnemen van Azure-diensten.
 3. Aanschaf via het Cloud Solution Provider-programma (CSP): Hier heb je de mogelijkheid om je Microsoftproducten via een partner aan te schaffen. Deze partij kan zowel licenties als het complete palet aan bijbehorende diensten leveren. Je ontvangt de factuur in dat geval ook rechtstreeks van de partner. Er zijn veel CSP partners, je doet er daarom goed aan om de markt te kennen voor financiële voordelen.
 4. Aanschaf via de Microsoft Customer Agreement: In de toekomst is het bij Microsoft alleen nog maar mogelijk om in te kopen via 1 van de bovengenoemde programma’s. Hiertoe ga je als organisatie eenmalig een overeenkomst aan met Microsoft: de Customer Agreement. Hierna heb je zelf de keuze via welk programma je inkoopt.  

Q-Advise is een onafhankelijk Microsoft licentie adviesbureau die alle Ins & Outs kennen van de regelmatig veranderende regels op het gebied van licenties en Clouddiensten. Als organisatie delen wij onze jarenlange kennis met klanten. Wij hebben een bewezen methodiek ontwikkelt die vele klanten hebben geholpen met besparingen en meer grip.  Klanten ervaren grote uitdagingen door de complexe structuren van softwarefabrikanten. Structuren die door de fabrikanten in ons optiek onnodig ingewikkeld worden gemaakt en gehouden. Q-Advise kent de structuren en regelgeving zodat de klant ten alle tijden grip houdt op haar licenties compliant is én blijft tegen een zo scherp mogelijke inkoopprijs. 

Wil je meer weten over hoe je slim  en correct  Microsoft licenties en Clouddiensten koopt? Neem dan vandaag nog contact op met Q-Advise! 

Kom in contact