Microsoft Windows Server licenties: van A tot Z uitgelegd

Voor veel bedrijven is Windows Server de kern van hun IT-infrastructuur. Dit krachtige besturingssysteem van Microsoft is speciaal ontworpen om bedrijfskritische taken uit te voeren. Maar de wereld van Windows Server-licenties is allesbehalve gemakkelijk te doorgronden voor veel IT-professionals. Naast SQL behoort Windows Server tot de meest complexe licentiemodellen die Microsoft aanbiedt in haar productportfolio. Maar ondanks dat het zeer ingewikkeld kan lijken, is het met de juiste tools en kennis binnen handbereik eenvoudiger om te begrijpen.  

Bij Q-Advise hebben wij jarenlange expertise in alles wat met Microsoft te maken heeft, van eenvoudige Microsoft Office 365 licenties tot aan de complexere Windows Server licenties. In dit artikel leggen wij u van A tot Z uit hoe Microsoft Windows Server licenties werken.  

Wat is Microsoft Windows Server? 

Om helder uit te kunnen leggen hoe Windows Server licenties in elkaar steken is het eerst verstandig om uit te leggen wat Windows Server precies is. Windows Server is een geavanceerd server besturingssysteem dat speciaal ontwikkeld is voor het hosten van databases, het uitvoeren van bedrijfsapplicaties en het beheren van netwerkbronnen.  

Heb ik een licentie nodig voor Windows Server? 

Het korte antwoord hierop is: ja, u heeft een licentie nodig voor Windows Servers. Sinds de lancering in 2003 heeft Windows Server gediend als een essentieel element in de software infrastructuur van diverse bedrijven. Nu 11 jaar later zijn er inmiddels verschillende versies van Windows Server op de markt, en elk van deze versies heeft zijn eigen manier van licentiëren. Vanwege de complexiteit van deze servers, kan het soms knap lastig zijn om deze goed te licenseren en om ervoor te zorgen dat alles volgens de regels gebeurt.  

Welke edities heeft Microsoft Windows Server? 

Om aan de uiteenlopende behoeften en budgetten van bedrijven te voldoen biedt Windows Server drie edities aan:  

Windows Server Datacenter: om maar meteen met de deur in huis te vallen beginnen we met het meest prijzige en geavanceerde lid van de Windows Server familie: Windows Server Datacenter. Deze editie van Windows Server maakt het mogelijk om een onbeperkt aantal virtuele machines te draaien. Dit maakt deze editie uitermate geschikt voor grote organisaties met een uitgebreide IT-infrastructuur en grote ambities met hun serveromgeving. De Datacenter editie biedt een licentiemodel aan op basis van het aantal cores (processor kernen). Het grootste nadeel van de Datacenter editie ligt in de kosten, deze zijn ongeveer acht keer zo hoog als de basisprijs van de Standard editie. Daarom is een goede analyse van uw behoeftes erg belangrijk voordat u Windows Server Datacenter aanschaft.  

Windows Server Standard: het tweede lid van de Windows Server familie is Windows Server Standard. Deze editie is uitermate geschikt voor middelgrote bedrijven, het biedt functionaliteit die niet heel veel verschilt met de Datacenter editie, maar ligt dichter bij de kosten van de Standard editie. De Standard editie maakt het mogelijk om twee virtuele machines te draaien, samen met directe toegang voor gebruikers en volledig geïntegreerde diensten. Deze editie biedt tevens een licentiemodel aan op basis van cores, en vereist daarnaast ook CALs (Client Access Licenses). Het aanschaffen van een Windows Server Standard licentie kan een beetje gecompliceerd zijn, omdat u zestien cores per server moet aanschaffen, en er extra aankopen nodig zijn als het aantal cores per server groter is dan zestien. Heeft uw bedrijf meer virtuele machines nodig dan twee, dan kunt u beter de Datacenter editie overwegen.  

Windows Server Essential: het derde en laatste lid van de Windows Server familie is Windows Server Essential. Dit is de meest basis variant van Windows Server. Dat maakt deze editie dan ook zeer geschikt voor kleinere organisaties met beperkt verwachte groei in de komende twee tot vijf jaar. De Essential editie is perfect voor degenen die op termijn naar de cloud willen migreren, deze server integreert namelijk naadloos met de gehoste diensten van Microsoft Office 365. Organisaties hebben de keuze tussen het gebruiken van maximaal 25 gebruikersaccounts of het installeren van Windows Server Essentiel op maximaal 50 apparaten. Wat Windows Server Essential onderscheidt van de andere twee edities is het licentiemodel. Deze editie wordt namelijk per server gelicentieerd. De initiële kosten voor deze server, die beduidend lager zijn dan die van andere modellen, vormen het grootste deel van deze investering. Deze unieke kostenefficiëntie komt voort uit dat er na de eerste aanschaf geen extra kosten zijn voor CALs, of het nou gebruikers of apparaat CALs betreft. Het nadeel van Windows Server Essential is dat het een limiet voor het aantal apparaten en gebruikers dat er toegang toe heeft hanteert.  

Navigeer moeiteloos door de complexe wereld van Microsoft licenties met Q-Advise!  

Hoeveel Windows Server licenties heb ik nodig? 

Dit is een vraag die ons bij Q-Advise bijna dagelijks gesteld wordt: Hoeveel Windows Server licenties heb ik nodig? We hebben u zojuist verteld dat er drie verschillende edities beschikbaar zijn van Windows Server. Al deze edities hebben ook weer versies, de laatste versie is Windows Server 2022. Er zijn ook oudere versies beschikbaar: 2019, 2016 en 2012. De vraag is nu: welke Windows Server editie past bij uw organisatie en IT omgeving en hoeveel licenties heeft u nodig voor deze editie?  

De Datacenter- en Standard editie hebben een licentiemodel dat gebaseerd is op cores. Dit betekent dat de klant alle fysieke cores in de server van een core-licentie moet voorzien, met een minimum van zestien cores per server en een minimum van acht cores per processor. Om dit even te verduidelijken met een voorbeeld: stelt u zich voor dat een klant een server gebruikt met 2 quad core processors (dit komt overeen met in totaal acht cores in die server), dan moet deze klant minimaal zestien cores Windows Server licenties aanschaffen. En als een klant een server gebruikt met twee keer een tien core processor, dan is het totaal aantal benodigde licenties twintig. 

Nadat u het aantal cores heeft bepaald die nodig zijn, zijn er ook nog extra CALs (Client Access Licenses) nodig om elk apparaat of elke gebruiker te omvatten die met de server communiceert. CALs worden toegewezen op basis van user-licenties (gebruikers) of device-licenties (apparaten). Belangrijk om op te merken is dat de beslissing om per gebruiker of per apparaat te licentiëren een aanzienlijke impact kan hebben op de totale kosten van uw licenties.  

Waarom heb ik CALS nodig voor Windows Server? 

U kunt een CAL beschouwen als een soort sleutel – elk apparaat of elke gebruiker heeft zijn eigen aparte sleutel nodig om toegang te krijgen tot de server. Net zoals een deur die een unieke sleutel nodig heeft om het slot open te maken, heeft elke gebruiker of elk apparaat zijn eigen sleutel nodig om de server te openen.  

Moet ik CALS aanschaffen voor elke server? 

Nee. CALs zijn alleen vereist bij de licentiemodellen van Windows Server Standard en Windows Server Datacenter. Windows Server Essential heeft een ander licentiemodel. Hieronder nog een overzicht om het voor u makkelijker te maken: 

  • Windows Server Datacenter: licentiemodel gebaseerd op cores en CALs 
  • Windows Server Standard: licentiemodel gebaseerd op cores en CALs 
  • Windows Server Essential: licentiemodel gebaseerd op server 

Hoe kan ik een Windows Server licentie aanschaffen? 

Als u eenmaal weet welke editie u wilt licentiëren en welke cores of CALs u hiervoor nodig heeft is het aanschafproces vrij gemakkelijk. U gaat naar de website van Microsoft, of naar de website van een van haar partners en u download de software van deze website. Als u de aankoop voltooid heeft, krijgt u direct de licentiecode in uw mailbox en kunt u aan de slag.  

Heeft u hulp nodig bij het licenseren van uw Windows Server? 

Windows Servers zijn belangrijk voor uw IT-infrastructuur, maar hun waarde hoeft niet beperkt te worden door ingewikkelde licentiemodellen. Een grondig begrip van wat u kunt aanschaffen en hoe u dit het beste kunt doen, geeft u het vertrouwen dat u nodig heeft wanneer u te maken krijgt met het verkoopteam van Microsoft en haar partners. Vaak zullen zij proberen om u meer te laten kopen dan nodig.  

Bij Q-Advise zijn we experts in complexe licentiemodellen die voor veel van onze klanten verwarrend en ingewikkeld zijn. Wij bundelen onze kennis van de Microsoft software- en licentie-markt met de ambitie om onze klanten daadwerkelijk te helpen bij het oplossen van hun licentieproblemen. Het resultaat is dat onze klanten goed geïnformeerd worden en dat ze weten wat ze daadwerkelijk nodig hebben. Wij handelen altijd in uw belang en niet in het belang van Microsoft.  

Heeft u hulp nodig bij het licenseren van uw Windows Server? Neem dan contact met ons op, dan kijken we samen naar alle mogelijkheden.  

Kom in contact