Microsoft stopt met Skype en duwt zakelijke klanten naar Teams!

Gebruikt u nog steeds Skype for Business Online? Dan heeft u nog minder dan zes maanden om over te stappen naar Microsoft Teams!

Gebruikers van Skype For Business Online zullen zich moeten voorbereiden om over te stappen naar Microsoft Teams. Reden hiervoor is het aflopen van de levensduur van Skype For Business Online op 31 Juli 2021.

Veel organisaties zitten in het migratieproces naar Microsoft Teams, maar bent u zich bewust van de risico’s van Teams en heeft u een goed implementatieplan om deze risico’s te verkleinen? Wij geven u advies om deze risico’s te verkleinen en om het migratieproces zo soepel mogelijk te laten verlopen!

Ja, ik wil direct onafhankelijk advies.

Migratie naar Microsoft Teams

Microsoft heeft op 30 Juli 2019 bekendgemaakt dat ze in 2021 de stekker uit Skype For Business Online trekken. Met dit bericht heeft Microsoft haar klanten 2 jaar de tijd gegeven om te migreren naar Microsoft Teams. 

Volgens Microsoft zijn veel klanten op verschillende punten in het migratieproces en verteld daarbij dat de COVID-19 pandemie bij sommige klanten voor vertraging heeft gezorgd. Desondanks is dit voor Microsoft geen reden om de deadline te verschuiven en blijft het de originele deadline aanhouden, namelijk 31 Juli 2021.

Daarnaast heeft Microsoft recent een bericht gepost waarin gebruikers kunnen zien of hun organisatie goed op weg is in de overstap naar Microsoft Teams. Lees de blogpost van Microsoft hier.

Automatische upgrades 

Sommige Skype For Business Online gebruikers komen in aanmerking voor een automatische upgrade naar Microsoft Teams. 

Klanten die in aanmerking komen voor een upgrade krijgen automatisch notificaties in het Teams admin center en Microsoft 365 Message Center, niet later dan 3 maanden voor de geplande upgrade datum 

Microsoft Teams en COVID-19

Sinds de COVID-19 crisis is de gebruikers basis van Microsoft Teams aanzienlijk gestegen. In 2019 gebruikte 500,000 organisaties Microsoft Teams. IOktober 2020 gebruikte meer dan 115 miljoen mensen Teams dagelijks, dat is een stijging ten opzichte van April 2020 toen er 75 miljoen actieve gebruikers waren. 

Aan het begin van de COVID-19 uitbraak bracht Microsoft al eens een gratis proefversie van Microsoft Teams op de markt. Hiermee speelde Microsoft slim in op de behoefte van een dergelijke tool.  

Microsoft Teams voor de zakelijke klant

Microsoft Teams zit standaard geïntegreerd in Office 365 E1 pakket. Microsoft Teams vervult net als Skype als voornaamste functie om te bellen of om online te vergaderen. Doordat Teams automatisch gesynchroniseerd is met Outlook is het uitnodigen van verschillende partijen (ook extern) erg eenvoudig.

Daarnaast kan Teams gebruikt worden om bestanden te delen of als een tool om in samen te werken, bijvoorbeeld door notities te maken. 

Dit maakt Microsoft Teams een ideale applicatie in tijden van de COVID-19 uitbraak, waar thuiswerken het nieuwe normaal is en de behoefte aan een dergelijke applicatie groot is

Risico’s van Microsoft Teams

Naast de voordelen van Teams brengt het gebruik ook risico’s met zich mee. Sinds de bliksemsnelle opkomst van Teams in de coronacrisis is het ons opgevallen dat veel bedrijven geen goed implementatieplan hebben voor Teams. Wat men niet beseft is dat het ‘alleen even aanzetten’ van Teams risico’s met zich meebrengt. Eén van de voornaamste risico’s is het weglekken van data. 

Zoals eerder besproken kan elke gebruiker data delen en opslaan in Teams, als hier echter geen goed toezicht op is, kan het gebeuren dat deze data makkelijk in verkeerde handen terecht komt en verspreid wordt. 

Daarnaast zorgt het ervoor dat leidinggevenden geen zicht meer hebben op waar en welke data zijn gebruikt en opgeslagen door wie. Dit kan de bedrijfs-continuïteit in gevaar brengen!

Neem contact op

Advies bij het implementeren van Teams

Wij van Q-Advise achten het zeer belangrijk dat er een goed implementatieplan opgesteld wordt. Hierbij kunnen wij helpen! In het implementatieplan nemen we onder andere op welke data er mag worden opgeslagen in Teams. Dit zorgt ervoor dat we het risico dat externen bij de data komen zo klein mogelijk maken. 

Ook nemen we een trainingsplan op in het implementatieproces. In het trainingsplan staat vermeld hoe werknemers op een veilige manier met Teams kunnen werken. Daarnaast is het essentieel dat men nadenkt over het maken van back-ups en een uniform proces voor deze handeling. Hiermee zorgt u ervoor dat de data niet toegankelijk is voor externen maar wel beschikbaar blijft voor uw eigen medewerkers.

Bij Q-Advise hebben wij veel ervaring met Microsoft Teams en het implementeren van deze software. Wij bieden graag ondersteuning aan bedrijven die niet blootgesteld willen worden aan de risico’s. 

Wilt u advies over Microsoft Teams en het migratieproces? Neem dan contact op met onze software & licentie experts!

Software contract afsluiten: waar u op moet letten!

Kom in contact