Microsoft Software Assurance: hoe werkt het en heeft u het nodig?

Microsoft Software Assurance is een dienst die opgenomen is in veel Microsoft Volume Licensing overeenkomsten (bijvoorbeeld: Microsoft Enterprise Agreement (EA), Open Value,   Open Value Subscription, MPSA)  

Maar wat is het precies, heeft u het nodig en wat zijn de voordelen van Software Assurance? Dat gaan wij u vertellen in dit artikel.  

Wat is Microsoft Software Assurance? 

Microsoft Software Assurance is een pakket van professionele diensten die Microsoft aanbiedt om bepaalde processen te vereenvoudigen. Met Software Assurance ontvangt u een aantal voordelen op bepaalde zaken, zoals bijvoorbeeld nieuwe versies van de software en veiligheidsfuncties. Ook bevat het pakket diensten en technologieën waarmee u Microsoft software efficiënter kunt inzetten in uw organisatie.  

Microsoft Software Assurance is alleen via Microsoft aan te schaffen. Meestal duurt de licentieperiode van Software Assurance drie jaar. Als de periode afloopt, kunt u ervoor kiezen om nogmaals met drie jaar te verlengen. 

Wat zijn de voordelen van Microsoft Software Assurance?  

Microsoft Software Assurance heeft een hoop voordelen voor organisaties, deze zijn in te delen per categorie:  

Algemeen 

Er zijn een aantal voordelen waar elke organisatie baat bij heeft, ongeacht de grootte of branche, daarom hebben we deze voor het gemak even onder algemeen gezet. Deze voordelen zijn: 

Rechten op een nieuwe versie: wellicht het grootste voordeel van Microsoft Software Assurance is dat het u de rechten geeft op nieuwe versies van producten. Gedurende de drie jaar dat het Software Assurance abonnement loopt betaalt u Microsoft voor deze rechten, voor server producten betaalt u op dit moment 25% van de prijs en voor desktop producten 29%. Als er in de drie jaar van uw abonnement een nieuwere versie van een product op de markt komt, ontvangt u automatisch dit product. Maar let wel op: de rechten gelden alleen als de nieuwe versie uitkomt binnen de SA periode. Als u drie jaar rechten heeft betaalt, en de nieuwere versie komt na 3.5 jaar uit, ontvangt u deze niet. De betalingsperiode is immers voorbij. Deze rechten zijn beschikbaar voor alle volume licenties 

Mogelijkheid tot gespreide betaling: een ander voordeel van Microsoft SA waar veel organisaties baat bij hebben is dat er een mogelijkheid is tot gespreid betalen. Zo kunt u per jaar betalen in plaats van het hele bedrag in één keer op te hoesten. Deze mogelijkheid is beschikbaar voor alle volume licenties. 

Mogelijkheid tot upgraden van uw licenties: het laatste voordeel uit de algemene categorie is dat Software Assurance het makkelijk maakt om rechten voor een licentie kopen om te migreren van een Standard editie naar een Enterprise editie van bepaalde applicatie- en serverproducten. Deze dienst is beschikbaar voor alle volume licenties, behalve MPSA.  

Uw organisatie altijd up-to-date? Ontdek hoe wij u kunnen helpen het meeste uit uw investering te halen!  

Desktop implementatie 

Als u Microsoft software gaat licentiëren is de kans groot dat u deze software gaat implementeren op de desktops in uw organisatie. Met Software Assurance heeft u een aantal voordelen die organisaties zonder Software Assurance niet hebben als het gaat om desktop implementatie.  

Makkelijker thuiswerken: anno 2024 werken steeds meer werknemers vanuit huis. Met Microsoft Software Assurance kunt u uw werknemers de rechten geven om ook vanuit hun kantoor aan huis Visio, Project en Office 365 te downloaden en deze te gebruiken.  

Microsoft Desktop Optimalisatie Pakket (MDOP): het Microsoft Desktop Optimalisatie Pakket is beschikbaar voor systeem producten en bevat allerlei handige tools om te profiteren van desktop virtualisatie en om Windows apparaten beter te beheren.  

Windows to Go: wilt u altijd de mogelijkheid hebben om uw e-mail te checken of om een Word bestand aan te maken, waar u ook bent? Dat kan met de functie Windows to Go. Windows to Go geeft u de rechten om Windows 11 Enterprise E3/E5 op een opstartbare USB-stick te draaien. Zo heeft u altijd Windows bij u, waar u ook bent.  

Windows 11 Enterprise kanalen: Microsoft Software Assurance geeft u ook de rechten om het Semi-Annual Channel of Long Term Servicing (LTSC) te implementeren.  

Server implementatie 

Een van de meest gecompliceerde dingen in IT is het implementeren en installeren van servers in uw organisatie. Om hier wat hulp bij te hebben zou dan ook zeker handig zijn. Gelukkig ervaart u met Microsoft Software Assurance de volgende voordelen: 

Windows Server Semi-Annual Channel Releases: met Microsoft Software Assurance krijgt u de rechten om het Semi-Annual kanaal te installeren en te gebruiken.  

Noodherstel: voor alle server producten geldt: mocht er een calamiteit optreden, dan krijgt u tijdelijke rechten om een back-up exemplaar van de in aanmerking komende server software uit te voeren op een server gewijd aan noodherstel.  

Fail-over Servers: Heeft u een SQL Server 2022 of Dynamics 365 Operations Server? Dan heeft u ook baat bij Microsoft SA. U ontvangt namelijk de rechten om de server software op een passieve server uit te voeren in afwachting van een fail-over gebeurtenis. 

Power BI Report Server: Heeft u SQL 2022 Enterprise core licenties? Dan ontvangt u met Software Assurance de rechten om Power BI Report Server uit te voeren.  

Machine Learning Server: Met SA ontvangt u de rechten om Machine Learning Server te runnen voor Windows 1-2, Linux 1-2 of Hadoop1. Dit voordeel is alleen beschikbaar voor SQL Enterprise Core1 of Server2 licenties.  

Office Online Server: het kan weleens voorkomen dat de WiFi er ineens uit ligt: gelukkig is er dan de Office Online Server. Met SA ontvangt u rechten op toegang tot deze server voor het bewerken van documenten. Beschikbaar voor gebruikers van 

apparaten met een licentie voor Office Standard, Office Professional Plus of Office voor Mac Standard. 

De rechten om CAL types te veranderen: als uw SA gaat verlengen krijgt u de rechten/mogelijkheid om uw CAL type te veranderen. Bijvoorbeeld van device CAL naar user CAL of andersom.  

Extra beveiligingsupdates: met Microsoft Software Assurance krijgt u de rechten om extra beveiligingsupdates voor Windows Server en SQL Server 2008/2008 R2 aan te schaffen.  

Support & Training 

Ook op het gebied van Support & Training zijn er een aantal voordelen voor uw organisatie als u ervoor kiest om Microsoft Software Assurance aan te schaffen:  

E-learning: als u Microsoft Software Assurance aanschaft, krijgt u training vouchers voor e-learning. Met behulp van e-learning kunnen medewerkers hun kennis van Microsoft producten vergroten. Hierdoor wordt het potentieel van deze producten gemaximaliseerd.  

Cloud 

Last but not least – de cloud. Clouds zijn niet meer weg te denken uit moderne bedrijfsvoering, dus had Microsoft één taak: zorgen dat Software Assurance ook voordelen bracht voor bedrijfsvoering vanuit de cloud. Dat is gelukt, met Microsoft Software Assurance ervaart u de volgende voordelen in uw cloud.  

Big Data Node Core licentie rechten: met Microsoft Software Assurance ontvangt u rechten voor Big Data Node Core licenties voor SQL Server 2019. Maakt u gebruik van de Enterprise editie? Dan ontvangt u 8 BDN Core licenties. Maakt u gebruik van de Standard editie? Dan ontvangt u 1 BND Core licentie.  

License Mobility via SA: deze functie maakt de implementatie van licenties mogelijk op de gedeelde of speciale hardware van een service provider, of op Azure.License Mobility is alleen beschikbaar voor bepaalde server toepassingen, deze zijn gespecificeerd in het document ‘product voorwaarden’.  

Office web services: met SA ontvangt u ook de rechten om Office te bereiken via het web. Zo kunt u altijd en overal documenten bewerken. Deze functie werkt voor gebruikers met de volgende licenties: Office Standard, Office Professional Plus of Office for Mac Standard.  

Zitten er ook nadelen aan Microsoft Software Assurance? 

Heeft Microsoft Software Assurance dan ook nadelen? Helaas wel. Zo is er bijvoorbeeld een groot risico dat u binnen de 3 jaar van uw Microsoft Software Assurance abonnement geen nieuwe versies van producten krijgt. En als de nieuwe versie van een product niet binnen uw abonnementsperiode uitkomt, krijgt u deze zoals eerder al even genoemd ook niet. Behalve als u weer opnieuw voor drie jaar betaalt.  

Daarnaast kan Microsoft Software Assurance geen verloren gegevens verzekeren of herstellen. Microsoft SA zal u dezelfde versie van uw product teruggeven als uw software crasht, maar al uw data en gegevens zullen helaas nog steeds verloren gaan. Daarnaast is het kopen van SA pas echt interessant als je gebruik maakt van de benefits, zo niet brengt u gewoon geld naar Microsoft. 

Heeft uw organisatie Microsoft Software Assurance nodig? 

Wellicht een van de meest gestelde vragen onder onze klanten is “maar heeft mijn organisatie Microsoft Software Assurance wel echt nodig?”. 

Bij Q-Advise hebben we gelukkig inmiddels jarenlange ervaring met deze Microsoft-dienst. Wij kunnen uw organisatie daarom helpen met de afweging of de aanschaf van Microsoft Software Assurance voor uw organisatie echt nodig is of een verspilling van uw geld. Wij kijken in elke situatie naar het belang van uw organisatie en niet naar het belang van Microsoft. Wij zijn een onafhankelijke organisatie. Software Assurance is in veel situaties noodzakelijk. Maar niet altijd. Elke situatie is anders en kent maatwerk. 

Heeft u interesse en wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen doen? Neem dan even contact met ons op. Dan kunnen wij kijken hoe we u kunnen helpen als het gaat om Microsoft Software Assurance. 

Kom in contact