Microsoft Office 2021 licentiëren en kopen? Dit is waar u op moet letten!

Het is voor veel organisaties ondenkbaar: werken op een laptop of computer zonder de vertrouwde programma’s Microsoft Excel, Microsoft Word, Outlook en Powerpoint. Deze bekende programma’s maken allemaal onderdeel uit van Microsoft Office.  

Als u Microsoft Office wilt licentiëren heeft u meerdere keuzes, u kunt bijvoorbeeld kiezen voor het jaarabonnement Microsoft 365 of de eenmalige aankoop Microsoft Office 2021. In dit artikel gaan we het hebben over Microsoft Office 2021 en waar u op moet letten als u deze software wilt gaan licentiëren in uw organisatie.  

Wat is Microsoft Office 2021? 

Microsoft Office werd oorspronkelijk geïntroduceerd op 1 augustus 1989, het was toen niets meer dan een marketingterm voor een softwarebundel van techgigant Microsoft. Inmiddels is Microsoft Office uitgegroeid hét kantoorsoftwarepakket van Microsoft. Er zijn verschillende manieren om Microsoft Office te licentiëren. Een van die manieren is Microsoft Office 2021. 

Als u ervoor kiest om Microsoft Office 2021 te licentiëren doet u een eenmalige aankoop, die beschikbaar is voor één apparaat. U kunt kiezen uit verschillende pakketten (hierover later meer) die uw dagelijkse bedrijfsvoering gemakkelijker maken, zoals bijvoorbeeld Microsoft Excel, Powerpoint en Word. De 2021 editie van Microsoft Office is compatibel met Windows 11 en Windows 10. Daarnaast worden Office applicaties voor elk apparaat en platform apart geoptimaliseerd. De beschikbare Office toepassingen kunnen dus verschillen tussen bijvoorbeeld laptop- en Macbook gebruikers. 

Tot wanneer wordt Microsoft Office 2021 ondersteund? 

Microsoft Office 2021 werd, zoals de naam al zegt, in 2021 gelanceerd. Aangezien 2021 inmiddels al drie jaar geleden is, vragen veel van onze klanten zich af tot wanneer Microsoft Office 2021 ondersteund zal worden. Het antwoord hierop is tot oktober 2026. Tot dan brengt Microsoft dus gewoon updates uit met verbeteringen, mogelijk nieuwe functionaliteiten en oplossingen voor beveiligingsproblemen. Dat Microsoft Office 2021 tot 2026 wordt ondersteund betekent echter niet dat u deze na oktober 2026 niet meer kunt gebruiken. Het werkt nog steeds allemaal prima, maar misschien niet meer op de nieuwste Windows versie. Daarnaast worden er geen updates meer uitgevoerd mochten er beveiligingslekken gevonden worden.  

Kies vandaag nog voor Microsoft Office 2021 en leg de basis voor succes! Licentieer vandaag nog! 

Wat is het verschil tussen Microsoft Office 2021 en Microsoft 365? 

Veel van onze klanten verwarren Microsoft Office 2021 met Microsoft 365, maar er zitten een aantal grote verschillen tussen deze twee software bundels van Microsoft.  

Laten we eerst even kort uitleggen wat Microsoft 365 is en wat u er precies mee kan. Microsoft Office 365 is een software bundel op abonnement basis. Deze bundel bestaat uit allerlei programma’s die u ook in Microsoft Office 2021 tegenkomt, zoals bijvoorbeeld Microsoft Excel, Powerpoint en Word. Deze programma’s kunnen op meerdere apparaten worden geïnstalleerd, zoals bijvoorbeeld laptops, iPads, telefoons (zowel Android als iPhone) en Macbooks. Daarnaast biedt Microsoft 365 ook diensten zoals bijvoorbeeld 1 TB opslag op OneDrive, zestig minuten Skypen per maand en chat/telefoon ondersteuning van Microsoft. Ook ontvangt u met het Microsoft 365 abonnement automatisch de nieuwste updates.  

Microsoft 365 en Office 2021 hebben dus aardig wat verschillen. Allereerst is Microsoft Office 2021 een eenmalige aankoop, en is Microsoft 365 een abonnement waar u dus periodiek betaalt. Daarnaast bevat Microsoft Office 2021 geen diensten die bij een Microsoft 365 abonnement wel worden geleverd, zoals bijvoorbeeld chat- en telefoon ondersteuning. Ook hebben eenmalige aankopen zoals Office 2021 geen update mogelijkheden, u ontvangt één versie en daar moet u het mee doen. Wilt u wel een upgrade maken naar de nieuwste versie? Dan dient u deze voor de volledige prijs aan te schaffen. 

De verschillende pakketten van Microsoft Office 2021  

Microsoft biedt diverse pakketten aan als het gaat om Microsoft Office 2021. Om het voor u duidelijk te maken leggen we hieronder alle verschillende pakketten uit:  

Microsoft Office Home & Student 2021: dit is het meest basispakket van Office 2021. Het bevat Microsoft Excel, Powerpoint en Word. Omdat dit pakket geen outlook bevat wordt deze het meest aangeschaft door particulieren, voornamelijk studenten zoals de naam al zegt.  

Microsoft Office Home & Business 2021: dit pakket wordt al iets uitgebreider dan het Home & Student pakket. In dit pakket vindt u namelijk ook Outlook terug, naast Microsoft Excel, Powerpoint en Word.  

Microsoft Office Standard 2021: dit pakket wordt ook wel het “standaard” pakket van Office 2021 genoemd. Het bevat Microsoft Excel, Powerpoint, Word, Outlook, OneNote en Publisher. Als u ZZP’er bent kan dit een ideaal pakket voor u zijn. Het heeft alles wat u nodig heeft en is nog steeds te betalen.  

Microsoft Office Professional 2021: dit pakket gaat zich al meer richten op de behoeften van de zakelijke markt, vandaar de naam “professional”. Het pakket bevat Microsoft Excel, Powerpoint, Word, Publisher en Access.  

Microsoft Office Professional Plus 2021: dit is het laatste en tevens meest complete pakket dat Microsoft aanbiedt voor Office 2021. Het bevat de volgende programma’s: Microsoft Excel, Powerpoint, Word, Outlook, OneNote, Publisher, Teams en Access.  

Al deze pakketten beschikken over een eeuwigdurend gebruiksrecht en zijn per licentie op één apparaat te installeren. Daarnaast hebben alle pakketten van Microsoft Office 2021 ondersteuning tot en met 14 oktober 2026. Zoals eerder genoemd zijn Microsoft Office 2021 licenties een eenmalige aanschaf, hier kunt u oneindig gebruik van maken. U kunt alleen niet updaten als er een nieuwe versie op de markt komt. Wel zijn er met Microsoft Office 2021 een aantal kwaliteits- en beveiligingsupdates mogelijk, en wordt er voor zestig dagen technische ondersteuning aangeboden. Om al deze informatie voor u te visualiseren, hebben wij onderstaande tabel in elkaar gezet:  

Is Microsoft Office 2021 geschikt voor mijn bedrijf? 

Er zijn verschillende redenen om als organisatie voor een van de vele pakketten van Microsoft Office 2021 kiezen. Microsoft Office 2021 is een goede keuze voor uw bedrijf als:  

  • U liever niet vast zit aan een abonnement. Als u namelijk eenmalig Microsoft Office 2021 aanschaft, heeft u geen omkijken meer naar terugkomende kosten. U betaalt één keer en daar blijft het bij. Vooral als u net begint met uw bedrijf is dit een fijne optie.  
  • U geen interesse heeft om alle programma’s altijd volledig up to date te hebben, het belangrijkste is immers dat alle programma’s gewoon naar behoren werken.  
  • U niet te veel wilt betalen. Als u van plan bent om Microsoft Office voor een langere periode te gebruiken, dan zijn de pakketten van Office 2021 een goede investering. Gemiddeld heeft u na ongeveer tien maanden uw Microsoft Office 2021 pakket al terugverdient.  

Dit moet u ook weten, alles over gebruikte Microsoft Office 2021 

Na het lezen van ons artikkelen heeft u vast ook gelezen over gebruikte Microsoft licenties. Dit zijn Microsoft licenties die niet meer gebruikt worden door de eerste koper. Deze Office licenties worden vervolgens gekocht door andere klanten. Hiermee kunt u eenvoudig 50% of meer besparen als je dat vergelijkt met nieuwe Office 2021 licenties. Het is wel goed om te weten dat dit hier gaat om on-premise licenties en niet cloud licenties Office 365. De markt van gebruikte licenties is een belangrijke markt geworden sinds 2012 toen Europese Hof van Justitie na jarenlange rechtzaken een positieve oordeel gaf over het verkopen en aankopen van gebruikte softwarelicenties. 

Microsoft Office 2021 aanschaffen voor uw organisatie? 

Wij hopen natuurlijk dat u na het lezen van dit artikel precies weet waar u op moet letten als u Microsoft Office 2021 gaat aanschaffen voor uw organisatie. Maar wij snappen ook dat het ineens wel heel veel informatie is, en dat u soms behoefte heeft aan iemand die over uw schouder meekijkt om te zien of u de juiste keuzes maakt.  

Bij Q-Advise hebben we gelukkig inmiddels al jarenlange ervaring met de diensten en licenties van techgigant Microsoft. Wij kunnen uw organisatie daarom goed op weg helpen als u van plan bent, of nog aan het oriënteren bent om Microsoft Office 2021 aan te schaffen voor uw organisatie.  

Bij al het advies wat wij geven, kijken wij naar het belang van uw organisatie, en niet naar het belang van Microsoft. Wij zijn een onafhankelijk bedrijf. Wilt u dus ook iemand die met u meekijkt en adviseert over Microsoft Office 2021 in uw organisatie? Neem dan even contact met ons op.  

Kom in contact