Microsoft licenties: schatkist op de plank

‘Licentie levert geld op bij faillissement’. Met die kop schreef het toonaangevende tijdschrift Computable in september 2009 al een groot artikel over de doorverkoop van softwarelicenties bij een faillissement. Inmiddels is de aankoop en verkoop van licenties een normale zaak. En niet alleen bij een faillissement of stopzetting van een bedrijf. Toch weten veel bedrijven nog altijd niet dat zij beschikken over deze verborgen schat op de planken. Q-Advise bemiddelt bij de aan- en verkoop van tweedehands softwarelicenties. Wij hebben vele jaren ervaring in het selectieprocedure van een solide aanbieder voor het aankopen en verkopen van tweedehandslicenties. Wij faciliteren het hele aankoop en verkoop traject. Ook voor kleinere bedrijven en organisaties zijn tweedehands Microsoft licenties financieel zeer interessant.

Het aan- en verkopen van tweedehands software -beter bekend als licenties- is velen nog onbekend, maar wint hard aan populariteit. Het gaat vaak om Microsoft softwarelicenties (zoals Office), maar het kan feitelijk om alle software gaan waar licenties voor nodig zijn.

Overtollige (Microsoft) licenties “shelfware”

Q-Advise is een van de weinige betrouwbare partijen op de Nederlandse markt die gespecialiseerd is in het aankopen en verkopen van softwarelicenties. Zonder dat bedrijven het doorhebben, kunnen zij enorm verdienen of juist besparen op hun licenties. Zodoende dat er gesproken wordt over een verborgen schat op de plank. In het buitenland wordt tweedehands software dan ook niet voor niets ‘shelfware’ genoemd.

Bijna alle bedrijven in Nederland beschikken over meer licenties dan dat zij gebruiken. Dat kan doordat er minder pc’s dan licenties zijn, er meer werkplekken dan personeel zijn en ook omdat veel bedrijven ‘in de Cloud’ gaan werken en zo oude licenties komen te vervallen. Q-Advise neemt deze ‘overbodige’ softwarepakketten over en verkoopt ze weer of opereert als bemiddelende partij voor bedrijven die hun licenties zelf willen verkopen.

Vraag vrijblijvend uw Microsoft offerte aan

Tal van rechtszaken

Mede doordat softwaregiganten als Microsoft en Oracle lang hebben geroepen dat het doorverkopen van softwarelicenties niet mag of illegaal is, zijn veel bedrijven er nooit toe overgegaan om hun licenties te verkopen. Veel potentiële kopers durfden op hun beurt niet in zee te gaan met partijen die deze licenties tegen een goede korting aanboden.

Tal van rechtszaken en een keiharde uitspraak van het Europese Hof in 2012 later, staat niets de verkoop van overtollige en overbodige licenties in de weg en kunnen nieuwere versies probleemloos worden aangekocht. Het is echter wel belangrijk dat je je als bedrijf aan de regels houdt. Zodoende dat Q-Advise opereert als deskundige tussenpartij die de aankoop en verkoop van de tweedehands licenties begeleidt.

Belang bij verkoop nieuwe software

De meest softwarefabrikanten (Microsoft) hebben hun bezwaren tegen de doorverkoop van licenties inmiddels laten varen. En natuurlijk zijn de Microsofts van deze wereld en de resellers niet blij met deze situatie. Zij hebben immers belang bij de verkoop van nieuwe software. Vergelijk het met een autodealer die liever een nieuwe auto dan een tweedehands voertuig verkoopt. Anders dan bij auto’s is tweedehands software echter net zo goed te gebruiken als nieuwe software.

Ondanks het feit dat veel bedrijven kiezen voor werken ‘in de Cloud’, blijft de Benelux markt voor tweedehands softwarelicenties interessant. Kleinere bedrijven maken die overstap namelijk niet tot nauwelijks en uit veiligheidsoverwegingen zien ook steeds meer middelgrote en zelf multinationals af van werken ‘in de Cloud’. De voorbeelden van grootschalige datalekken staan bijna wekelijks in de krant. Dat schrikt af. Dankzij Q-Advise kunnen zij tegen een aantrekkelijke korting veilige en betrouwbare softwarelicenties kopen.

Team Q-Advise | The license experts for you

[email protected] | +31(0)85 06 00 660

Q-Advise

Kom in contact