Microsoft Intune licenties: nu voor iedereen te begrijpen

De wereld is de afgelopen jaren flink veranderd, en dan vooral op digitaal vlak. Ondanks dat het internet pas sinds 1993 bestaat en bereikbaar is, bestaat nu al bijna alles uit het internet. In deze moderne digitale wereld wordt het beheer van mobiele apparaten en applicaties steeds essentiëler voor organisaties. Ook de Corona crisis heeft hierin een grote rol gespeeld: medewerkers gingen meer thuis en op afstand werken. Microsoft Intune biedt een sterke en cloudgebaseerde oplossing voor apparaatbeheer, waardoor uw organisatie zich geen zorgen hoeft te maken over de veiligheid van uw bedrijfsgegevens. 

In dit artikel vertellen we u alles over Microsoft Intune wat u wilt weten: van hoe het werkt, tot hoe u het aanschaft. En van MDM tot MAM. Bent u benieuwd wat Microsoft Intune voor uw organisatie kan betekenen? Lees dan snel verder! 

Wat is Microsoft Intune?  

Microsoft Intune is een cloud gebaseerde software van Microsoft. Intune maakt het beheer van desktops, mobiele apparaten en toepassingen via het internet mogelijk. IT-beheerders willen vaak maar één ding: een centraal beheerde omgeving waarin alle apparaten makkelijk beheerd kunnen worden. Microsoft Intune is hierbij een uitkomst. Met Intune kunt u alle apparaten binnen uw organisatie vanuit de cloud beheren. De software ondersteunt een reeks apparaten, zoals smartphones, tablets en laptops, op verschillende platforms zoals iOS, Windows en Android. Of uw medewerkers nu op kantoor, thuis of onderweg werken, Intune biedt dus een consistente beheer ervaring. 

Wat kan ik met Microsoft Intune?  

Nu u weet wat Microsoft Intune is, is het ook handig om uit te leggen wat u er precies mee kan, zodat u weet hoe u het eventueel kunt inzetten in uw organisatie. Met de diverse functies van Intune kunnen organisaties:  

  • Beleid en regels opgeven voor specifieke apparaten: met Microsoft Intune is het mogelijk om regels op te geven voor specifieke apparaten, dit kan worden gedaan voor apparaten die tot het bedrijf behoren, maar ook voor persoonlijke apparaten zoals bijvoorbeeld tablets of telefoons.  
  • Bepalen tot welke inhoud apparaten en gebruikers toegang hebben: u kunt de cyberveiligheid van uw bedrijf garanderen door te specificeren tot welke gegevens medewerkers toegang hebben en deze kunnen distribueren. Zo loopt u niet het risico dat uw belangrijke bedrijfsgegevens ineens overal te vinden zijn.  
  • Op afstand applicaties en updates voor mobiele hardware implementeren: moet er een update worden uitgevoerd voor zakelijke applicaties, zoals Teams of Outlook? Dan kan dat op afstand worden gedaan. Zo blijven alle apparaten in het bedrijf op dezelfde software met dezelfde mogelijkheden werken.  
  • Controleren of apparaten binnen uw bedrijf voldoen aan de beveiligingsnormen: voldoen de apparaten binnen uw organisatie niet aan de beveiligingsnormen? Dan kunnen deze apparaten automatisch gemarkeerd worden, zodat deze kunnen worden aangepakt.  

Heeft mijn bedrijf Microsoft Intune echt nodig?  

Nu u weet wat Microsoft Intune is en wat u ermee kan, gaan we u antwoord geven op een vraag die wij vaak horen: “Heeft mijn organisatie Microsoft Intune echt nodig?” Elk bedrijf heeft andere wensen, dus we kunnen hier geen duidelijk ja of nee op zeggen. Wij zeggen altijd tegen onze klanten; koop geen producten die u niet gaat gebruiken, en niet kopen is beter dan kopen met korting. Wat we u wel kunnen vertellen is dat Microsoft Intune een aantal zakelijke problemen oplost, waar u misschien nog niet eens aan heeft gedacht, zoals bijvoorbeeld:  

  • De veiligheidsrisico’s die gepaard gaan met werken op afstand worden verminderd: werken op afstand is na de Corona crisis steeds gebruikelijker geworden. Door alle apparaten in Intune te registreren, kunt u de mobiele toegang van uw medewerkers in sync laten lopen met de rest van uw IT-omgeving. Daarnaast kunt u ervoor zorgen dat apparaten alleen toegang krijgen tot uw netwerk en gegevens als ze voldoen aan de door u opgegeven veiligheidseisen.  
  • De productiviteit van werknemers kan gevolgd worden: Maakt u zich zorgen om hoe productief uw werknemers zijn als zij thuiswerken? Met Intune kunt u zien hoeveel tijd uw medewerkers aan elke toepassing besteden. Zo weet u dus of ze daadwerkelijk productief bezig zijn.  
  • De overheadkosten in uw bedrijf worden lager: Microsoft Intune vermindert de uitgaven die gepaard gaan met het beheer van lokale servers. Omdat de software gebaseerd is in de cloud, kan deze worden geïntegreerd met Microsofts pakketten, waaronder Office 365.  

Microsoft Intune: een MDM en MAM oplossing 

Afhankelijk van de organisatie kan het aanbod van apparaten natuurlijk verschillen. Bij sommige bedrijven bepaalt het bedrijf waarmee gewerkt wordt, en bij andere bedrijven kiest de medewerker zelf zijn apparaat uit. Microsoft Intune maakt het mogelijk om beide beheer strategieën te ondersteunen. Voor volledige controle over een apparaat kunt u Mobile Device Management (MDM) inzetten. Gaat het om een apparaat dat van de medewerker zelf is? Dan biedt Mobile Application Management (MAM) de oplossing. Maar hoe werkt dit? 

Microsoft Intune en MDM 

Zoals net genoemd, kunt u met Mobile Device Management (MDM) de volledige controle houden over een apparaat, ook op afstand. Als u als organisatie ervoor kiest om medewerkers op afstand te laten werken met uw eigen apparaten, krijgt u te maken met andere zorgen dan als deze medewerkers op locatie zouden werken. Microsoft Intune biedt daarom diverse veiligheidsopties aan. Zo kunt u, als het nodig is, via systeembeheer vanuit Intune het apparaat op afstand wissen en de fabrieksinstellingen terug zetten. Zo kan bij verlies alle gevoelige bedrijfsinformatie op afstand gewist worden. Daarnaast maakt MDM het ook mogelijk om een medewerker te koppelen aan een apparaat. Zo weet u welk apparaat bij welke medewerker in bezit is. Dit is voor medewerkers ook een voordeel: het biedt namelijk een directe link naar ondersteuning vanaf het toestel. Zo kunnen uw medewerkers op afstand ondersteund worden.  

Microsoft Intune en MAM  

Werkt uw organisatie op basis van het Bring-Your-Own-Device (neem je eigen apparaat mee) principe? Dan is Mobile Application Management (MAM) weer een handig onderdeel van Microsoft Intune. Hiermee kunt u apparaten beveiligen zonder de privacy van uw medewerkers in het geding te brengen. U kunt namelijk beleidsregels instellen die alleen voor de bedrijfsapplicaties op het apparaat gelden. Hiermee kunt u bijvoorbeeld voorkomen dat gevoelige bedrijfsgegevens van een bedrijfsapplicatie gekopieerd worden naar een onveilige applicatie. Ook zijn zakelijke gegevens op afstand uit de applicaties van Microsoft Office te wissen.  

Hoe schaf ik Microsoft Intune aan? 

Bent u overtuigd van de functies en mogelijkheden van Microsoft Intune? Dan is uw volgende vraag waarschijnlijk “Hoe schaf ik Microsoft Intune aan?” 

Hoe werkt een Microsoft Intune licentie?  

Voordat u uw organisatie gaat registreren voor Microsoft Intune, is het verstandig om te bepalen of u al een Microsoft Enterprise Agreement, Microsoft Online Services account of een equivalente volume licentieovereenkomst heeft. Een Microsoft cloud service abonnement of een Microsoft volume licentie overeenkomst bevat namelijk meestal al een werk- of schoolaccount.  

Heeft u al een Microsoft abonnement met een werk- of schoolaccount? Meld u dan aan bij Microsoft met dat account en voeg Microsoft Intune toe aan uw abonnement. Heeft u nog geen Microsoft abonnement met een werk- of schoolaccount? Dan kunt u zich aanmelden met een nieuw account om Microsoft Intune te implementeren in uw organisatie.  

Is Microsoft Intune gratis?  

Helaas is Microsoft Intune niet gratis. Microsoft houdt een abonnementsysteem aan bij het distribueren van Intune. U kunt verschillende abonnementen kiezen, naar aanleiding wat het beste bij uw organisatie past. Dit kost vaak maar enkele euro’s per maand.  

Wat wel een mogelijkheid is, is om Microsoft Intune gratis uit te proberen voor dertig dagen.  

Kan ik Microsoft Intune ook los aanschaffen?  

Microsoft Intune kan op twee manieren aangeschaft worden:  

  1. Een Microsoft Intune gebruikers- en apparaat abonnement is beschikbaar om los aan te schaffen.  
  2. Microsoft Intune kan worden toegevoegd aan de volgende licenties: Microsoft 365 E3/E5, Enterprise Mobility + Security E3/E5, Microsoft 365 Business Premium, Microsoft 365 F1/F3 en Microsoft 365 Government G3/G5. 

Hulp nodig bij uw Microsoft Intune licentie? 

Heeft u hulp nodig bij het aanschaffen van een Microsoft Intune licentie? Weet u bijvoorbeeld niet precies wat uw organisatie voor abonnement nodig heeft? Bij Q-Advise kunnen we u helpen. Wij zijn gespecialiseerd in het leveren van een reeks onafhankelijke Microsoft-diensten. Deze diensten zijn op maat gemaakt om bedrijven zoals die van u te helpen. 

Met onze onafhankelijkheid, expertise en jarenlange ervaring kunnen wij u begeleiden bij het proces van interne audit tot en met de contractonderhandeling, zodat uw organisatie optimaal presteert en u uw bedrijfsdoelstellingen behaalt met uw Microsoft producten.  

Neem vandaag nog contact met ons op om er achter te komen wat wij voor u kunnen betekenen. Benut onze onafhankelijke Microsoft Intune expertise in uw voordeel met helder advies en grote besparingen tot gevolg. 

Kom in contact