Microsoft Copilot prijsonderhandeling : Alles over de kortingen en uitzonderingen

Het jaar 2023 kan ook wel worden gezien als het jaar van kunstmatige intelligentie (AI). Wekelijks stond er wel iets in de krant of op nieuwswebsites over AI of kunstmatige intelligentie. Van cybercriminaliteit tot chatbots bij de huisarts: AI heeft steeds meer impact op ons dagelijks leven. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer bedrijven hierop inspelen. Zo ook Microsoft.  

Microsoft lanceerde begin 2023 de veelbelovende AI-tool Microsoft Copilot. Maar hoewel Microsoft Copilot uitgebreide en handige oplossingen biedt voor veel bedrijven, zijn er nog steeds een flink aantal organisaties die twijfelen. Onder andere over of dit hulpmiddel ook te implementeren is in hun bedrijf, en over de prijs. Maar ook of Copilot echt toegevoegde waarde heeft voor de dagelijkse werkzaamheden. Daarom leggen wij u in dit artikel alle in’s en out’s over Microsoft Copilot uit en hoe u met Microsoft kunt onderhandelen om deze AI tool voor een goede prijs te implementeren in uw bedrijf.  

Voor wie is Microsoft Copilot? 

Microsoft Copilot was tot 15 januari 2024 alleen beschikbaar voor bestaande klanten met Microsoft 365 E3 en Microsoft 365 E5. Het fungeert als het ware als een add-on licentie die boven op deze bestaande licenties kan worden geplaatst. Het is (nog) niet beschikbaar als onderdeel van een pakket.  

Microsoft heeft Copilot is sinds 15 januari beschikbaar gesteld voor iedereen. Klein of grote organisaties, dat maakt niet meer uit. Vóór 15 januari was het alleen beschikbaar om aan te kopen voor bedrijven met meer dan 300 gebruikers. 

Wat is Microsoft Copilot? 

Om te weten of Microsoft Copilot iets voor uw organisatie kan betekenen is het handig om eerst goed uit te leggen wat Microsoft Copilot is en wat het doet. Microsoft Copilot is een hulpmiddel dat gestuurd wordt door kunstmatige intelligentie. Het doel van dit hulpmiddel is om de productiviteit van bedrijven te verbeteren in de Microsoft 365-omgeving waaronder bijvoorbeeld Excel, PowerPoint, Word, Outlook en Teams. Microsoft Copilot werkt in alle Microsoft 365 applicaties en -diensten en strekt zich zelfs uit tot de zoekmachines Microsoft Edge en Bing. 

Microsoft Copilot maakt gebruik van een groot “aangeleerd” taalmodel, dit model zorgt voor een aantal functies die leiden tot een verbeterde productiviteit in uw organisatie. Zo kan Microsoft Copilot bijvoorbeeld uw toon voor e-mails en/of presentaties onthouden en e-mails en/of presentaties voor u formuleren aan de hand van deze toon. Of een vergadering of video voor uw samenvatten. Het is dus nooit meer een probleem als u een vergadering niet bij kunt wonen. 

Daarnaast kunnen u en uw medewerkers ook een herinnering ontvangen dat er een vergadering op de planning staat. En wilt u een codeer project starten? Dan kan Microsoft Copilot dit codeer project voorzien van eenvoudige coderegels, zodat u meer tijd heeft om u op belangrijkere taken te richten.  

En dit zijn slechts een paar functies die de productiviteit van uw bedrijf flink kunnen verbeteren. Bent u benieuwd wat Microsoft Copilot precies voor uw bedrijf kan doen? Neem dan contact met de experts van Q-Advise op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.  

De voordelen van Microsoft Copilot voor uw bedrijf 

We hebben het net al even gehad over de vele functies van Microsoft Copilot, maar stel dat u ervoor kiest om Microsoft Copilot te implementeren: welke voordelen zult u dan ervaren?  

  • Automatisering van routine taken: sommige taken nemen erg veel tijd in beslag, zoals bijvoorbeeld het continu moeten beantwoorden van e-mails. Microsoft Copilot kan bepaalde routine taken automatiseren, waardoor er meer tijd vrijkomt voor belangrijkere taken.  
  • Verbeterde klantenservice: door de chatbot van Microsoft Copilot te implementeren op Edge, Bing en uw website kunt u de responstijden en kwaliteit van uw klantenservice verbeteren.  
  • Verbeterd inzicht in uw bedrijfsvoering: Microsoft Copilot kan ook worden ingezet om grote gegevenssets te analyseren en om daaruit inzichtelijke rapporten te halen.  
  • Project planning en -beheer: de AI-assistent van Microsoft kan ook gebruikt worden voor projectplanning, tracking en beheer. Hierdoor zal alles soepeler gaan verlopen.  

Onderhandeltips voor Microsoft Copilot  

Nu u helemaal op vizier heeft wat Microsoft Copilot is en wat het kan betekenen voor uw bedrijf, gaan we naar het leuke gedeelte: de onderhandeling. Q-Advise helpt klanten in verschillende sectoren met onderhandelingstechnieken voor softwarecontracten om hun uitgaven aan software te optimaliseren. Al onze zakelijke klanten hebben een goede deal kunnen maken met Microsoft. Wij helpen hen bij het navigeren van de onderhandeling van contracten. Dit gaat dan niet alleen over het totale contractwaarde maar ook over prijs per indivudele product. Hieronder vindt u een aantal tips om een goede Return-On-Investment (ROI) te garanderen bij het implementeren van Microsoft 365 Copilot in uw organisatie:  

Voor de onderhandelingen beginnen: evalueer en analyseer 

Voor u uw onderhandeling met Microsoft gaat starten is het goed om alles op vizier te hebben en de volledige waarde van Microsoft Copilot voor uw bedrijf te begrijpen. Maak daarom vooraf een analyse en evalueer hoe Microsoft Copilot uw bedrijfsprocessen kan verbeteren. Deze inzichten kunt u meenemen tijdens de onderhandelingen. Zo staat u sterker in uw schoenen. 

Bundelen van meerdere Microsoft diensten 

Wat het ook altijd goed doet tijdens de onderhandelingen met Microsoft is om te kijken of u kunt bundelen. Bespreek daarom met Microsoft de bundeling van Microsoft Copilot met andere Microsoft diensten, zoals bijvoorbeeld Azure of Dynamics om te onderhandelen voor mogelijke kortingen.  

Vergelijk Microsoft met de concurrent 

Een veelgebruikte onderhandelingsstrategie die eigenlijk in elke onderhandeling zou moeten terugkomen is een marktvergelijking. Gebruik aanbiedingen van de concurrent als hefboom bij de onderhandelingen, dit toont het bewustzijn van alternatieven op de markt. Maar het geeft u ook een beeld of het misschien ergens anders goedkoper of anders kan.  

Lange termijn partnerschap 

Als u naar uw eigen bedrijf kijkt, wat wilt u dan? Ik denk dat wij het antwoord wel kunnen raden: lange termijn relaties met uw klanten. Ook Microsoft wil het liefst lange termijn partnerschappen. Benadruk daarom tijdens uw onderhandelingen dat u Microsoft voor langere tijd wil blijven inzetten in uw bedrijf en vraag naar de voorwaarden van een lange termijncontract.  

Prijzen per gebruiker 

Heeft u veel Microsoft gebruikers in uw organisatie? Maak hier gebruik van bij de onderhandeling. Laat de omvang van uw gebruikersbestand zien om lagere prijzen per gebruiker te onderhandelen.  

Hulp nodig bij uw Microsoft Copilot onderhandelingen? 

Heeft u hulp nodig bij uw Microsoft Copilot onderhandelingen? Bij Q-Advise zijn we gespecialiseerd in het leveren van een reeks onafhankelijke Microsoft-diensten. Deze diensten zijn op maat gemaakt om bedrijven zoals die van u te helpen een weloverwogen keuze te maken tussen uw huidige en toekomstige Microsoft producten. Zeker met nieuwe technlogieen als copilot is het raadzaam om met onafhankelijke Microsoft experts te praten. . 

Met onze onafhankelijkheid, expertise en jarenlange ervaring kunnen wij u begeleiden bij het proces van interne audit tot aan de contractonderhandeling, zodat u optimaal presteert en uw bedrijfsdoelstellingen behaalt met uw Microsoft producten. 

Neem vandaag nog contact met ons op om er achter te komen hoe Microsoft Copilot binnen uw organisatie past. We helpen u onafhankelijk en passen de licentieregels toe in uw belang, niet in het belang van Microsoft. Zij hebben hun eigen belangen. Benut daarom onze onafhankelijke Microsoft expertise in uw voordeel met helder advies en grote besparingen tot gevolg.  

Kom in contact