Microsoft Copilot: nu voor iedereen beschikbaar om te kopen en gebruiken

Vandaag hebben we goed nieuws voor u: Microsoft Copilot is namelijk vanaf heden voor iedereen beschikbaar om te kopen en te gebruiken. Dit is goed nieuws, want voorheen was Microsoft Copilot alleen beschikbaar voor organisaties, en dan ook nog met een minimum aanschaf van 300 licenties. De beschikbaarheid voor iedereen houdt in dat ook consumenten en kleine bedrijven gebruik kunnen maken van dit handige kunstmatige intelligentie (AI) hulpmiddel.  

Het doel van Microsoft is om generatieve AI toegankelijk te maken voor iedereen. En dat is natuurlijk fijn, want AI is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons (werk)leven. Maar wat is Microsoft Copilot eigenlijk voor AI hulpmiddel? En hoe werken die taalmodellen van Microsoft Copilot nou precies? Lees het hier! 

Wat is Microsoft Copilot? 

De naam van Microsoft Copilot is zorgvuldig gekozen. Microsoft wilde namelijk een copiloot creëren die met uw bedrijf meereist, een assistent die als doel heeft dat u sneller en beter uw dagelijkse bedrijfsvoering kunt uitvoeren. Maar hoe werkt dit dan precies?  

Microsoft Copilot zet met kunstmatige intelligentie taalmodellen in om u te ondersteunen bij dagelijkse werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het schrijven van teksten in Word, het inplannen van meetings via e-mail of het analyseren van gegevens in Excel. U kunt Microsoft Copilot instructies geven, ook wel prompts genoemd, waarna de assistent voor u aan de slag gaat. Daarna combineert de digitale assistent de gevonden informatie uit de taalmodellen met gegevens uit uw bedrijf om u zo van informatie te voorzien. Dus gebaseerd op de opdracht die u aan Microsoft Copilot geeft, schotelt de assistent u informatie voor. U kiest daarna of u deze suggesties wilt behouden of dat u een aangepaste suggestie wenst. De gekozen suggestie kan dan naar eigen wens aangepast worden, om deze uiteindelijk in te zetten in uw organisatie. 

Om dit even uit te leggen met een voorbeeld. Stel dat u een projectvoorstel moet maken, dan kunt u aan Microsoft Copilot de opdracht geven “Maak een projectvoorstel van één pagina gebaseerd op de gegevens uit documenten A en B. Binnen enkele seconden staat er dan een basistekst gebaseerd op de documenten waarnaar u heeft verwezen. Is uw projectvoorstel dan in een keer helemaal klaar? Vast niet. Daarom is Microsoft Copilot ook maar een copiloot. U blijft uiteindelijk aan het stuur en maakt de eindbeslissingen: u bent de piloot, en Microsoft Copilot is een hele handige copiloot.  

Hoe werken de taalmodellen van Microsoft Copilot? 

Zoals net genoemd maakt Microsoft Copilot gebruik van taalmodellen. Van veel van onze klanten krijgen we de vraag “maar hoe werken die taalmodellen van Microsoft Copilot dan?” We leggen het u uit!  

Microsoft Copilot maakt gebruik van de taalmodellen die ook wel Large Language Models (LLM) worden genoemd. Een van deze taalmodellen is hetzelfde taalmodel dat ook wordt toegepast in het welbekende ChatGPT van OpenAI. Doordat Microsoft Copilot continu intensief getraind wordt bevatten deze taalmodellen een waardevolle set aan teksten in diverse talen die de digitale assistent inzet om voor u informatie te genereren. Microsoft Copilot kan ook gebruik maken van de taalmodellen binnen uw organisatie, maar het is andersom niet toegestaan om de modellen te trainen op basis van uw bedrijfsgegevens en inzichten. Dit om ervoor te zorgen dat uw kostbare bedrijfsgegevens niet opeens bij andere organisaties terechtkomen.  

Microsoft Copilot en bedrijfsgegevens 

Als u ervoor kiest om Microsoft Copilot te implementeren, transformeert dit ook de manier van werken met bedrijfsgegevens. Het verandert namelijk hoe bedrijfsgegevens vindbaar en reproduceerbaar zijn. Omdat Microsoft Copilot gebruikmaakt van alle bedrijfsdata binnen Microsoft 365 (Word, Excel, Powerpoint, Outlook) is het essentieel dat er inzichtelijk wordt gemaakt welke risico’s daardoor binnen de organisatie kunnen ontstaan en welke maatregelen hiervoor genomen kunnen worden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat medewerkers toegang krijgen tot data waarvan u niet wil dat zij toegang krijgen tot deze data. De wijze van toegang tot Microsoft 365 en de beveiliging van uw bedrijfsgegevens verdienen daarom extra aandacht voordat u Microsoft Copilot toevoegt aan uw organisatie. 

Laat Q-Advise uw twijfels wegnemen over de aanschaf van Microsoft Copilot! Neem contact op met onze experts voor professioneel advies!  

Microsoft Copilot inzetten in uw bedrijf?  

Microsoft Copilot produceert en vergaart dus op een snelle en slimme manier informatie. Dit kan heel handig zijn in uw bedrijfsvoering, maar het kan zoals net genoemd is ook zwakke punten zoals beveiliging zichtbaar maken. Het kan daarom zo zijn dat u wellicht nog twijfelt over de aanschaf van Microsoft Copilot in uw organisatie.  

Bij Q-Advise zijn we gespecialiseerd in het leveren van een reeks onafhankelijke Microsoft-diensten. Met onze onafhankelijkheid, expertise en jarenlange ervaring kunnen wij u begeleiden bij het proces van Microsoft Copilot inzetten in uw organisatie: van databescherming tot aan de contractonderhandeling, zodat u optimaal presteert en uw bedrijfsdoelstellingen behaalt met uw Microsoft Copilot.  

Neem vandaag nog contact met ons op om er achter te komen hoe Microsoft Copilot binnen uw organisatie past. We helpen u onafhankelijk en passen de licentieregels toe in uw belang, niet in het belang van Microsoft.  

Kom in contact