Hoeveel licenties heb ik nodig van Microsoft RDS?

De Remote Desktop Services (RDS) van Microsoft is een Microsoft Windows Server dienst waarop gebruikers kunnen inloggen op hun apparaat, om zo toegang te hebben tot Windows applicaties. Er zijn verschillende licenties binnen de Microsoft RDS omgeving: Er is sprake van een Microsoft RDS User CAL en Device CAL licentie. Om te kunnen bepalen hoeveel licenties u nodig heeft binnen uw bedrijf, is het handig om te weten hoe deze licenties werken. Bent u benieuwd hoeveel licenties u nodig heeft van Microsoft RDS? Lees hieronder hoe beide licenties werken.

Microsoft RDS nu kopen

Wat is een ‘CAL’ en wat zijn Users en Devices?

CAL staat voor de term Client Access License en betekent dat degene die deze licentie bij Microsoft aanschaft, toegang krijgt tot de Windows Server dienst met de door hem/haar toegevoegde gebruikers of apparaten. Een ‘User’ is een gebruiker, zoals uw werknemer, en een ‘Device’ is een apparaat wat gebruikt wordt, zoals een smartphone, desktop of tablet. Deze CAL bestaat uit twee soorten licenties: de User CAL en Device CAL.

Wat is een Microsoft RDS User CAL?

Een Microsoft RDS User CAL betekent dat u betaald per gebruiker van de dienst. Stel dat u een medewerker heeft die via een PC, tablet of smartphone toegang heeft tot de server, betaald u dus voor de gebruiker die inlogt op de server. Dit kan voornamelijk handig zijn voor uw organisatie, wanneer uw medewerkers toegang moeten hebben tot uw werkomgeving.

Wat is een Microsoft RDS Device CAL?

Een Device CAL licentie schaft u aan per apparaat. Dit is voor u voordeliger als u van plan bent om meerder werknemers op één apparaat te zetten. U gebruikt dus de licentie op één apparaat, ongeacht hoeveel gebruikers dit apparaat gebruiken. Een Device CAL licentie kan handiger zijn voor bedrijven die in de Retail- of horecabranche zitten. Vaak werken meerdere medewerkers op één of enkele apparaten, waardoor u niet per gebruiker betaald, maar per apparaat.

Hoe kan ik beide licenties combineren?

Stel u wilt meerdere werknemers op meerdere apparaten toegang kunnen geven tot uw omgeving. Dan wordt het aanbevolen om beide licenties te combineren. Hoe kunt u dat het beste doen? Allereerst kunt u kijken welke medewerkers toegang moeten hebben tot uw omgeving en deze in een lijstje zetten. Vervolgens kunt u het beste per werknemer bekijken over welke apparaten zij beschikken en of ze met die apparaten ook toegang tot uw omgeving nodig hebben.

Dit vereist wel een goede IT Asset Management vanuit uw organisatie, omdat u goed moet nagaan hoeveel licenties u per model moet aanschaffen. U moet immers wel voldoende aan de licenties compliance (genoeg licenties) van Microsoft.

Hoeveel licenties heb ik nodig?

Om te weten hoeveel licenties u nodig heeft voor uw bedrijf, is het handig om goed te inventariseren hoeveel apparaten u op uw RDS omgeving wilt en hoeveel gebruikers u op uw RDS omgeving wilt. Als u hier geen duidelijk overzicht in heeft, kan het zijn dat u te veel of te weinig licenties aanschaft. Ook is het handig om te weten of u licenties wilt kopen op basis van apparaten, gebruikers of een combinatie van beiden.

Wij helpen u met het aanschaffen van Microsoft RDS

Q-Advise helpt u graag bij het aanschaffen van de juiste hoeveelheid licenties van Microsoft RDS. Wist u dat u tot 72% kunt besparen op tweedehands software? Deze werken hetzelfde als nieuwe licenties, alleen de prijs is voordeliger! Bent u geïnteresseerd in het aanschaffen van Microsoft RDS, of heeft u hulp nodig met het bepalen van de juiste hoeveelheid licenties die u moet aanschaffen? Wij helpen u graag!

 

Benieuwd naar hoeveel u kunt besparen op Microsoft RDS? Wilt u gebruikte Microsoft RDS kopen, of wilt u meer weten over Microsoft RDS? Neem contact op met ons!

 

hoeveel licenties heb ik nodig van Microsoft RDS?

Kom in contact