Hoe werkt het Microsoft Cloud Solution Provider Programma?

Het Microsoft Cloud Solution Provider (CSP) programma biedt een gestroomlijnde manier om toegang te krijgen tot Microsoft-cloudservices en softwarelicenties, direct via gespecialiseerde partners. Deze deskundige partners staan tussen u en Microsoft in en kunnen een uitgebreid assortiment aan cloudoplossingen en -diensten aanbieden. 

Het unieke aan het CSP-programma is dat partners hun eigen dienstverlening combineren met Microsoft-licenties, waardoor u niet alleen investeert in licenties of cloudruimte, maar in een volledig geïntegreerd IT-servicepakket. Dit omvat populaire producten zoals Microsoft 365 (vroeger Office 365), Microsoft Azure, en een reeks server- en desktoplicenties, allemaal aangepast aan uw specifieke behoeften. 

Wat is het doel van Microsoft CSP? 

Het doel van het Microsoft Cloud Solution Provider (CSP) programma is om de klantervaring te verbeteren en te vereenvoudigen. Microsoft heeft CSP gelanceerd met de visie om een directere en persoonlijkere verbinding tussen klanten en Microsoft-producten en -diensten te faciliteren, via deskundige partners. Deze partners spelen een cruciale rol in het stroomlijnen van uw interacties met Microsoft door als uw primaire contactpunt te fungeren. Ze nemen de verantwoordelijkheid op zich voor het beheer van uw abonnementen, wat hen een aanzienlijke invloed geeft op uw algehele ervaring en hoe de facturatie wordt afgehandeld. 

Een van de grootste voordelen van het CSP-programma voor u is dat u één enkel aanspreekpunt hebt voor al uw IT-behoeften. Dit omvat alles van het beheren van uw licenties tot het ontvangen van technische ondersteuning. Deze geïntegreerde aanpak maakt het beheer van IT-vraagstukken veel eenvoudiger en efficiënter, waardoor u kostbare tijd bespaart en zich kunt concentreren op wat echt belangrijk is voor uw bedrijf. 

Wat zijn de voordelen van CSP?  

Het Cloud Solution Program van Microsoft biedt meerdere voordelen.
Dit zijn de belangrijkste voordelen van dit programma: 

 • Meer flexibiliteit in facturering: Als klant heeft u meer controle over hoe u gefactureerd wordt. Zo kunt u kiezen voor maandelijkse of jaarlijkse facturatie.  
 • Één aanspreekpunt: U profiteert van één contactpunt voor zowel ondersteuning als facturatie voor uw licenties en het gebruik van cloudservices. De CSP-partner zorgt voor uw gehele klantreis. 
 • Flexibiliteit in licentieverstrekking: Er zijn geen minimale gebruikers- of plaatsvereisten, wat het ideaal maakt voor bedrijven van elke omvang. 
 • Aanpasbare betalingsopties: Biedt zowel maandelijkse als jaarlijkse betalingstermijnen. 
 • Directe ondersteuning van partners: Verbeterde ondersteuning en betrokkenheid via Microsoft-partners. 
 • Incentiveprogramma’s: Speciale kortingen voor verschillende diensten. 
 • Op maat gemaakte prijsstructuren: Maakt aangepaste prijsstelling mogelijk om aan de uiteenlopende behoeften van klanten te voldoen. 

Meer weten over het Microsoft Cloud Solution Provider programma? Raadpleeg een licentie-expert van Q-advise!  

Wat is een Microsoft Cloud Agreement (MCA)?  

Een Microsoft Cloud Agreement (MCA) vormt de licentieovereenkomst tussen Microsoft en u, de eindklant. Deze overeenkomst specificeert uw rechten voor het gebruik van online services en Azure-diensten die u verkrijgt via het Cloud Solution Provider (CSP) programma. Hoewel deze overeenkomst door Microsoft wordt voorbereid, is het niet nodig dat u direct met Microsoft een handtekening zet; de overeenkomst maakt deel uit van de algemene voorwaarden die u met uw CSP-partner afsluit. 

Het ondertekenen van een MCA is een essentiële eerste stap wanneer u besluit om Microsoft-softwarelicenties en -diensten te kopen via een CSP. Het is cruciaal om te begrijpen dat de MCA niet alleen van toepassing is op het CSP-programma. Wanneer u Microsoft-diensten direct via de Microsoft-website koopt (“Web Direct”) of via een verkoopvertegenwoordiger van Microsoft (“Microsoft Enterprise Motion”), wordt eveneens van u verwacht dat u een MCA ondertekent. 

Het belang van MCA binnen CSP 

De Microsoft Cloud Agreement is van groot belang binnen het CSP-programma. Het biedt het kader dat uw organisatie in staat stelt om Microsoft-cloudservices en softwarelicenties aan te schaffen bij geautoriseerde CSP-partners. Door het ondertekenen van de MCA krijgt u toegang tot een reeks voordelen en ondersteuning die door Microsoft en zijn partners worden aangeboden, waardoor uw organisatie geavanceerde technologie kan benutten en bedrijfstransformatie kan stimuleren. 

De MCA speelt ook een cruciale rol in het bevorderen van vertrouwen en transparantie tussen uw organisatie en Microsoft. Het schetst de rechten en verplichtingen van beide partijen, wat zorgt voor een wederzijds voordelige relatie die gebaseerd is op een sterke contractuele basis. 

Verder stelt de MCA duidelijke richtlijnen vast voor facturering en facturatie, wat zorgt voor duidelijkheid en een gestroomlijnd proces voor het beheren van uw licentieovereenkomsten. Deze transparantie stelt u in staat om uw licentiegebruik en -kosten nauwkeurig bij te houden, wat leidt tot beter financieel beheer en optimalisatie van middelen. 

Voorwaarden voor Microsoft Cloud Solution Provider 

Microsoft werft zowel directe partners als indirecte leveranciers die bereid zijn de vereiste Microsoft-overeenkomsten te accepteren en te ondertekenen. Deze partners krijgen vervolgens de volledige vrijheid om met hun klanten, dus ook met u, te onderhandelen. Hierbij worden prijzen, betalingsvoorwaarden en -condities naar eigen inzicht bepaald. Deze flexibiliteit stelt partners in staat om maatwerk te leveren dat nauw aansluit bij uw specifieke behoeften, wat zorgt voor een meer gepersonaliseerde en effectieve service. Daarnaast moedigt dit ook een competitieve markt aan, waarin de partners innovatieve oplossingen en aantrekkelijke voorwaarden kunnen bieden om zich te onderscheiden. 

Microsoft Cloud Solution Partners: directe versus indirecte partners  

In de wereld van Microsoft Cloud Solution Partners onderscheiden we twee types partnerschappen: directe en indirecte partners. Het verschil tussen deze twee zit hem in de aard van hun relatie met Microsoft en de manier waarop ze ondersteuning bieden.

Directe partners: Directe partners, ook wel bekend als ‘Tier 1-partners’, onderhouden een directe verbinding met Microsoft. Ze zijn verantwoordelijk voor het hele traject van de klant; van verkoop tot ondersteuning. Daarmee zijn ze de ideale keuze voor organisaties die de voorkeur geven aan een directe en integrale benadering.

Indirecte partners: Indirecte partners, ook wel bekend als ‘Tier 2-partners’, werken samen met een directe partner. Deze indirecte partners worden ook wel indirecte leveranciers of distributeurs genoemd. Ze leveren Microsoft-cloudoplossingen, maar vertrouwen op directe partners voor aanvullende ondersteuning.

Zo vormt elk type partnerschap een unieke manier om toegang te krijgen tot Microsoft’s technologieën. De keuze hangt af van uw specifieke behoeften en voorkeuren. 

Stappen naar Microsoft CSP uitgelegd 

We vertellen u graag meer over hoe CSP in zijn werk gaat. Hieronder belichten we de stappen die u doorloopt als u een CSP partner zoekt:

 1. Zoek een geautoriseerde partner: Uw eerste stap is het vinden van een geautoriseerde Microsoft Cloud Solution Provider-programmapartner die aan uw eisen voldoet, de diensten levert die u nodig heeft en goed past bij uw bedrijf.
 2. Onderteken de Microsoft Cloud Agreement: Deze partner zal u voorzien van een Microsoft Cloud Agreement. Door deze overeenkomst te ondertekenen, creëert u een licentierelatie tussen uw organisatie en Microsoft.
 3. Communicatie met partner: Uw gekozen partner is uw primaire contactpunt. Afhankelijk van de overeenkomst zullen zij de directe facturatie en technische ondersteuning bieden, of dit laten verlopen via hun distributeur.
 4. Beheer van uw Microsoft online diensten: Uw Microsoft Cloud Solution Provider-programmapartner helpt u bij het beheren van uw Microsoft Online Services-portal, het aanschaffen van licenties, het vernieuwen van abonnementen en meer.

Een geschikte Microsoft CSP partner vinden 

Voordat u kunt genieten van de voordelen van het Microsoft CSP-programma, moet u eerst een juiste partner vinden. Om het zo makkelijk mogelijk te maken is het essentieel om een partner te vinden die specifiek aansluit bij uw bedrijfsbehoeften. Hier volgen enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste CSP-partner: 

 • Niveau van ondersteuning: Zoek een partner die uitstekende klantenondersteuning biedt en altijd klaarstaat om problemen of zorgen aan te pakken die zich kunnen voordoen tijdens uw samenwerking. Een deskundig ondersteuningsteam kan uw ervaring met het CSP-programma erg verbeteren.
   
 • Mogelijkheden voor beheerde diensten: Overweeg of de partner beheerde diensten aanbiedt die uw cloudinfrastructuur kunnen optimaliseren en soepele operaties kunnen garanderen. Deze diensten kunnen variëren van monitoring en onderhoud tot proactieve probleemoplossing, wat uw interne middelen vrijmaakt.
   
 • Branchekennis: Beoordeel de ervaring van de partner in uw specifieke sector. Een partner met expertise in uw branche kan uw unieke uitdagingen en behoeften beter begrijpen, en op maat gemaakte oplossingen bieden die waarde toevoegen aan uw bedrijf.
   
 • Kosten van consultancy: Verschillende partners brengen verschillende tarieven in rekening voor hun softwareconsultancy. Deze kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen en zijn soms moeilijk te voorspellen.
   
 • Verschillende Microsoft licentieprogramma’s: Partners die meerdere of alle Microsoft-licentieprogramma’s aanbieden, zijn vaak minder bevooroordeeld in het adviseren over Microsoft CSP.   

Door verschillende Microsoft CSP-partners te vergelijken, kunt u de ideale match voor uw bedrijf vinden. Het kiezen van de juiste Microsoft CSP-partner legt de basis voor een succesvolle relatie binnen het CSP-programma. Q-Advise kan als onafhankelijk partner hier als geen ander bij ondersteunen. 

Hoe krijgt u klantondersteuning?  

Als u via CSP een pakket afneemt, is uw partner volledig verantwoordelijk voor het bieden van klantondersteuning. Deze ondersteuning omvat een breed scala aan diensten:  

 • Het bieden van hulp bij facturering en abonnementen 
 • Assistentie bij de voorziening en uitrol van diensten 
 • Het oplossen van prestatieproblemen en problemen met de beschikbaarheid van diensten 
 • Het beheren van updates voor diensten en software 
 • Het beantwoorden van vragen over het gebruik van Microsoft 

Deze uitgebreide ondersteuningsstructuur zorgt ervoor dat u optimaal zal profiteren van uw investering in Microsoft-cloudoplossingen. Daarbij heeft u de geruststelling dat hulp altijd binnen handbereik is. 

Wat zijn de CSP inkoopmogelijkheden?  

Het Microsoft CSP-programma is gericht op klanten van verschillende groottes die op een
transactiebasis willen betalen. Er zijn drie manieren om de licenties voor Microsoft online- en Azure-diensten aan te schaffen. Allereerst kan dit via een zogeheten commerciële licentieovereenkomst. Daarnaast kunt u dit ook direct via de website van Microsoft aanschaffen. Ten slotte kunt u deze licenties ook aanschaffen via het Cloud Solution Provider-programma.

Over ons 

Q-Advise is een toonaangevende wereldwijde organisatie gespecialiseerd in software en cloud diensten als contractonderhandeling, CSP/ LSP selectie, licentiebeheer, auditadvies, benchmarking en cloud optimalisatie. Q-Advise ondersteunt klanten ROI op hun software en cloud investeringen te verhogen door middel van adoptieprojecten. Daarnaast hanteren wij de licentieregels in het belang van de klant en reduceren wij compliance risico’s.  

Heeft u een vraag over uw softwarelicenties, contractonderhandeling of een software-audit, neem dan direct contact op met Q-Advise. Daarnaast helpen wij klanten met het selecteren van de juiste CSP partner. Hulp of advies nodig? 

Kom in contact