Hoe blijft u de ‘Friendly Review’ van Microsoft voor?

De friendly review van Microsoft

Elk bedrijf van enige omvang krijgt er uiteindelijke mee te maken: een friendly review/audit van Microsoft. Dit is vaak geen ideale situatie en het komt altijd ongelegen. De softwarefabrikant doet dit om te bepalen of uw softwarehuishouden op orde is. “De uitkomst is zo goed als altijd hetzelfde: het bedrijf is niet compliant, zoals men dat binnen het vakgebied “licentiebeheer” noemt. Er moeten dan herstelacties worden uitgevoerd en licenties worden bijgekocht. De schade loopt soms in de honderdduizenden euro’s. Een vroegtijdige interne review door een onafhankelijke partij kan veel ellende voorkomen”, weet Victor Nii Dsane van Q Advise.

Lees ook : Nieuwe Microsoft 365 abonnement.

Dsane roept ondernemingen daarom op om niet te wachten totdat Microsoft op de deur klopt met de Friendly Review, maar al eerder een gespecialiseerd bedrijf te vragen om een onafhankelijke interne review of audit uit te voeren om de licentiepositie te bepalen. “Wanneer dan blijkt dat een organisatie niet compliant is, kunnen er rustig en overzichtelijke herstelacties worden uitgevoerd. Dit zal heel anders zijn wanneer een Vendor een auditor naar voren schuift om een review uit te voeren.

In de meeste gevallen kan de partij die de review uitvoert de reseller van de klant zijn. De klant staat dan tegen twee partijen die allebei belang hebben bij verkoop van zoveel mogelijk licenties en het uitdelen van boetes. Het uitvoeren van een ‘friendly review’ is voor een vendor een belangrijk verdienmodel. Een klant heeft op dat moment juist belang bij een onafhankelijke partij die namens de klant opereert om de schade zoveel mogelijk te beperken”, verduidelijkt Dsane. “De licentieregels handhaven en het licentiebeheer nauwlettend uitvoeren, zijn en blijven lastige aangelegenheden voor ICT-afdelingen.

Dit komt mede doordat de intern gebruikte software bij klanten veelal fluctueren. Ook passen de verschillende softwarefabrikanten hun complexe licentieregels en voorwaarden van hun software voortdurend aan. Goed licentiebeheer en up-to date blijven is dan ook bijna onmogelijk geworden voor organisaties,” aldus Dsane

Lees ook : Cyber security assement; wat moet ik doen?

‘Not amused’

“Als een ICT-manager tegenover zijn directie ineens moet uitleggen dat voor een aantal ton in euro’s aan licenties bijgekocht moeten worden, is de directie ‘not amused’”, benadrukt de Director Consultant van Q Advise, welke gespecialiseerd is in onafhankelijk software-advies en onderneming ondersteunt bij reviews en audits. “Als onafhankelijke partij staan wij voor het belang van de klant. Het liefst al in het voortraject van een daadwerkelijke audit.

Zo kun je het risico van incomplaince verlagen en wildgroei voorkomen of herstellen. We komen vaak tegen dat klanten een dubbel gevoel overhouden aan het feit dat de reseller of auditor een dubbelrol bekleedt. Q Advise opereert in tegenstelling tot andere partijen niet in naam van een softwarefabrikant of wordt niet gestimuleerd door verkoop van extra van licenties.”

Q Advise is gespecialiseerd in onafhankelijk licentieadvies en licentiebeheer.

 

Wilt u meer advies over Microsoft audits of compliance claims?

Neem contact op met een software & licentie specialist

Kom in contact