Het licentiëren en kopen van Microsoft Windows 11: Dit is belangrijk

Op 5 oktober 2021 bracht Microsoft Windows 11 uit: de nieuwste versie van Windows. Als u een modern systeem heeft in uw organisatie heeft u de (gratis) update waarschijnlijk al aangeboden gekregen en misschien zelfs al geïnstalleerd. Toch horen wij bij Q-Advise nog veel klanten die wat huiverig zijn. Organisaties die nieuw zijn in de Microsoft wereld vragen zich af hoe het licentiëren van Microsoft Windows 11 in zijn werk gaat, en organisaties die al Microsoft software licentiëren vragen zich af of zij wel moeten updaten. De update is immers niet verplicht.  

Om al deze vragen te beantwoorden vertellen wij u in dit artikel alles wat u wilt weten over het licentiëren van Microsoft Windows 11.  

Wat is Microsoft Windows 11?  

Microsoft Windows 11 is het vernieuwde besturingssysteem van Microsoft. Een besturingssysteem is een systeem dat alles op uw computer aanstuurt, van hardware tot software. Windows 11 is de opvolger van het veelgebruikte Windows 10 en heeft een aantal vernieuwingen. Allereerst heeft Windows 11 een nieuw uiterlijk, daar vertellen we u zo meer over. Daarnaast heeft Microsoft de volgende functies toegevoegd die interessant kunnen zijn voor uw organisatie: 

  • U heeft nu de mogelijkheid om niet alleen maar Windows apps te downloaden, maar ook Android apps via de Amazon App store.  
  • Tevens staat Microsoft Teams standaard op Windows 11, voor al uw digitale vergaderingen.  
  • U kunt meer aanpassen in de interface en thema’s gebruiken die bij u passen.  
  • Er is een nieuw scherm waarop u alle widgets terugvindt. Hier vind u ook weer extra toevoegingen, zoals spraakbediening.  

Hoe ziet Microsoft Windows 11 eruit?  

Zoals net genoemd heeft Windows ook een nieuw uiterlijk gekregen, en dit valt direct op. Uw beeldscherm ziet er rustiger uit door de semi-transparante vensters en vernieuwde pictogrammen. Ook heeft Microsoft Windows 11 een moderne uitstraling door de afgeronde hoeken. Wat ook opvallend is, is dat het iconische Microsoft startmenu niet meer links onderin uw scherm staat, maar in het midden. Als u deze veranderingen niet fijn vindt, kunt u de instellingen gemakkelijk terugzetten via Instellingen > Personalisatie.  

Verschillende edities van Windows 11 

Net als bij eerdere besturingssystemen van Microsoft (Windows 10 en Windows 8) zijn er meerdere edities beschikbaar van Windows 11. Denk bijvoorbeeld aan edities van Home tot Enterprise, die verschillen in de hoeveelheid functies die ze bieden. Windows 11 Home is bijvoorbeeld gericht op particuliere klanten. Windows 11 Enterprise richt zich natuurlijk op organisaties, zoals die van u. En Windows 11 Pro bevindt zich weer ergens tussen Home en Enterprise. 

Klaar voor de toekomst met Microsoft Windows 11? Neem contact op met Q-Advise voor deskundig licentieadvies!  

De licentiemogelijkheden voor Microsoft Windows 11 

Als u Microsoft Windows 11 wilt gaan licentiëren voor uw organisatie is het handig om te weten wat de mogelijkheden zijn. Voor Windows 11 zijn apparaat- en gebruikerslicenties beschikbaar. Apparaatlicenties worden toegewezen aan een individueel apparaat en kunnen door elke gebruiker worden gebruikt. Windows 11 staat namelijk op dat apparaat geïnstalleerd. Gebruikerslicenties worden daarentegen toegewezen aan een gebruiker. Deze gebruiker mag Windows 11 vervolgens op maximaal vijf apparaten gebruiken. In dit artikel gaan we het vooral hebben over apparaatlicenties, deze komen het meeste voor bij organisaties. U kunt de Windows 11 apparaatlicenties op verschillende manieren aanschaffen: 

Microsoft Windows 11 licentiëren via OEM 

De eerste manier om een Microsoft Windows 11 apparaatlicentie aan te schaffen is door middel van OEM. OEM is de afkorting van Original Equipment Manufacturer en betekent eigenlijk voorgeïnstalleerd op een nieuwe computer. Dit betekent dat de Microsoft Windows 11 software eigenlijk “leeft en sterft” op deze computer. Een nieuwe licentie is alleen vereist als het moederbord wordt veranderd. Deze licenties zijn niet overdraagbaar, ze staan immers geïnstalleerd op de computer.  

Microsoft Windows 11 licentiëren via CSP of een volume licentie overeenkomst 

De tweede manier om een Microsoft Windows 11 apparaatlicentie aan te schaffen is via CSP of een volume licentie overeenkomst zoals bijvoorbeeld Microsoft Enterprise Agreement (EA). Licenties voor Windows 11 Pro, Windows 11 Enterprise en Windows Enterprise LTSC 2021 zijn apparaatlicenties én upgrade-licenties. Deze licenties vereisen een in aanmerking komend besturingssysteem op het apparaat waarop de Windows 11 licentie zal worden verleend. Voorbeelden van in aanmerking komende besturingssystemen zijn: Windows 10 Enterprise of Pro en Windows 8/8.1 Enterprise of Pro.  

U heeft Windows 11 aangeschaft: wat nu?  

Of u nu Microsoft Windows 11 heeft aangeschaft via OEM, via CSP of via een volume licentie zoals Enterprise Agreeement of MPSA u dient deze te activeren alvorens deze in gebruik kan worden genomen. Elk exemplaar van Windows 11 moet worden geactiveerd met een geldige productsleutel. Als u uw licentie heeft aangeschaft via OEM kan deze worden geactiveerd via internet of via uw telefoon. Als uw organisatie met een volume licentie werkt zijn er drie manieren om Windows 11 te activeren:  

1. Een Multiple Activation Key (MAK) is een productsleutel die gebruikt wordt voor volume licenties. De naam zegt het eigenlijk al een beetje, maar met deze sleutel kunt u de diverse licenties die u bij Microsoft heeft in één keer activeren. Deze methode is vooral nuttig voor kleinere organisaties, en voor computers die niet vaak verbonden zijn met die van het organisatienetwerk.  

2. Key Management Service (KMS)-activering vindt plaats op basis van een service gehost binnen een organisatie, waardoor organisaties systemen binnen hun netwerk kunnen activeren. Hierdoor hoeven apparaten geen verbinding meer te maken met Microsoft, maar kunnen de licenties geactiveerd worden binnen de organisatie.  

3. Active Directory-gebaseerde activering vindt plaats door middel van Active Directory Domain Services (ADDS). Met deze service wordt het voor organisaties een stuk makkelijker om volume licentie activeringen te onderhouden.  

Frequentie van updates bij Windows 11  

Niet iedereen zit altijd op updates te wachten, niemand heeft bijvoorbeeld zin om te wachten tot hun computer geüpdatet is voordat ze een ZOOM meeting in kunnen. Daarom heeft Microsoft Servicing Channels ontwikkeld. Via deze ‘channels’ kunnen klanten aangeven hoe regelmatig hun individuele apparaten worden bijgewerkt voor nieuwe functies. Over het algemeen onderscheiden we twee channels: 

1. General Availability Channel: met het General Availability Channel komen er jaarlijks releases uit met functie-updates. Zodra de update uitkomt wordt deze op uw apparaten geïnstalleerd, dit kunt u echter wel wijzigen naar een zelf ingestelde datum en tijd. Dit channel is beschikbaar voor zowel Windows 11 Pro als Windows 11 Enterprise.  

2. Long-Term Servicing Channel: met het Long-Term Servicing Channel komen er elke twee tot drie jaar nieuwe releases uit met functie-updates. Dit channel is eigenlijk speciaal ontwikkeld voor organisaties die een lange termijn contract aangaan voor hun software, bijvoorbeeld ziekenhuizen, geldautomaten of retail systemen. De apparaten van deze bedrijven (bijv. kassa systemen, apparatuur die medische controle uitvoeren) voeren doorgaans een op zichzelf staande belangrijke taak uit en hebben niet zo vaak functie-updates nodig als andere apparaten. Het is belangrijk dat deze apparaten zo stabiel en veilig mogelijk worden gehouden. Dit channel is beschikbaar voor Windows Enterprise LTC 2021 en Windows 11 Enterprise.  

Zit Microsoft Software Assurance inbegrepen bij Windows 11? 

Of u Microsoft Software Assurance ontvangt ligt aan de (volume) licentie die u heeft aangeschaft. Bij Windows 11 Pro en Windows Enterprise LTSC 2021 zit Microsoft Software Assurance niet inbegrepen.  

Bij Windows 11 Enterprise zit wel Microsoft Software Assurance inbegrepen. Microsoft Software Assurance geeft u de volgende rechten:  

  • Virtuele bureaublad toegang: hiermee ontvangt u de rechten voor toegang tot gehoste virtuele machines in een virtuele bureaublad infrastructuur.  
  • Lokale virtualisatie: rechten voor toegang tot maximaal vier virtuele OSE’s op een gelicentieerd apparaat.  
  • MDOP: Microsoft Desktop Optimization Pack-hulpmiddelen.  
  • Flexibele Virtualisatie: rechten om software te installeren op servers van geautoriseerde buitenstaanders. 
  • Doorlopend toegang tot Long-Term Servicing Channel. 

Gebruikte Windows 11 kopen; wat u eerst moet weten.  

Onze artikkelen zijn om klanten te adviseren over de verschillende mogelijkheden van software producten. Daarom informeren wij ook de verschillende mogelijkheden van gebruikte Microsoft WIndows 11 licenties. Uiteraard zijn deze licenties ook te kopen. Gebruikte Windows 11 licenties zijn softwarelicenties die niet meer in gebruik zijn door een organisatie. Zij hebben deze software te koop aangeboden zodat u kunt profiteren van Windows 11 tegen een scherp tarief. Het is nogmaals belangrijk om te weten dat het hier gaat om on-premise Microsoft Windows 11 softwarelicentie.  

Windows 11 licentiëren voor uw organisatie? 

Wij hopen natuurlijk dat u alle informatie die u wilde hebben uit dit artikel heeft kunnen halen. Maar wij snappen dat het ook allemaal wel erg veel informatie is en dat u soms behoefte heeft aan iemand die met u meekijkt om te zien of alles wel goed gaat. 

Bij Q-Advise hebben we gelukkig inmiddels al jarenlange ervaring met Microsoft diensten en licenties, zoals Microsoft Windows 11. Wij kunnen uw organisatie daarom goed helpen met de keuze of u Windows 11 wilt licentiëren, of dat u wilt updaten naar Windows 11. Wij kijken hierbij naar het belang van uw organisatie, en niet naar de belangen van Microsoft. Wij zijn een onafhankelijke organisatie.  

Wilt u ook iemand die met u meekijkt en u adviseert over Windows 11 in uw organisatie? Neem dan even contact met ons op. Dan kunnen wij kijken hoe we uw organisatie het beste kunnen helpen.  

Kom in contact