EA: Enterprise Enrollment en de Enterprise Subscription Enrollment

Wat houdt een Enterprise Enrollment in?  

De Enterprise Enrollment van Microsoft is een licentieprogramma dat speciaal gemaakt is voor grote bedrijven. Deze inschrijving is onderdeel van de Microsoft Enterprise Agreement. Deze overeenkomst biedt organisaties de mogelijkheid om toegang te krijgen tot allerlei cloudservices van Microsoft, vaak tegen speciale kortingen. Om in aanmerking te komen voor deze overeenkomst, dient uw organisatie meer dan 500 gebruikers of apparaten te hebben. 

De Enterprise Agreement is makkelijk aan te passen aan de behoeften van uw organisatie, waardoor u kunt inspelen op veranderende omstandigheden. Het contract bestaat uit op maat gemaakte voorwaarden. Een groot voordeel van de Enterprise Agreement is dat u kunt profiteren van volumekortingen. Dit biedt de mogelijkheid om kosten te besparen. Gedurende de looptijd van het contract kunt u eenvoudig nieuwe producten, diensten en licenties toevoegen.  

Met het Enterprise Enrollment licentieprogramma kunnen organisaties de services en producten van Microsoft gemakkelijk op grote schaal aanschaffen. De opties binnen dit licentieprogramma zijn goed afgestemd op de vraag en behoeften van grote bedrijven. Met de Enterprise Enrollment bent u in staat om uw licenties goed te beheren en overzicht te houden op uw gebruik. 

Bent u van plan om een Microsoft Enterprise Agreement af te sluiten? Dan wilt u natuurlijk het maximale uit de beschikbare producten en diensten halen. Hoe efficiënter uw Microsoft-omgeving is, hoe sneller u kunt innoveren met uw organisatie. Bent u op zoek naar een partij die uw Microsoft-omgeving onafhankelijk kan optimaliseren? Dan maakt u met Q-Advise een uitstekende keuze. Wij hebben jarenlange ervaring met Microsoft-vraagstukken en helpen u graag bij het behalen van uw doelen. 

Zo ziet de structuur van de Enterprise Agreement eruit 

Besluit u om een Enterprise Agreement aan te gaan met Microsoft? Dan is de eerste stap het ondertekenen van een MBSA (Microsoft Business and Services Agreement). Dit is een overkoepelende overeenkomst tussen Microsoft en een organisatie, waarin de algemene voorwaarden zijn opgenomen. Zodra u de MBSA ondertekend heeft, kunt u onder deze overeenkomst nog een aantal overeenkomsten sluiten. 

Binnen de Enterprise Agreement zijn er drie soorten inschrijvingen beschikbaar: de Enterprise Enrollment en de Enterprise Subscription voor desktopproducten en de Server-en cloudinschrijving voor serverproducten en cloudservices van Microsoft Azure. Deze drie verschillende inschrijvingen hebben allemaal een looptijd van drie jaar. U heeft de vrijheid om te bepalen welke soort inschrijving het beste past bij de behoeften en groei van uw bedrijf. 

Kom meer te weten over de Enterprise Agreement van Microsoft 

Affiliate-organisaties binnen Microsoft-licentieovereenkomsten 

Affiliate gebruikers kunnen ook profiteren van een Microsoft-overeenkomst. Een affiliate-organisatie wordt beschouwd als een bedrijf dat beheert, wordt gecontroleerd door of onder controle staat van een hoofdorganisatie. De controle kan uitgevoerd worden op verschillende manieren. Een bedrijf wordt beschouwd als een affiliate als het meer dan 50% van de stemrechten bezit of de macht heeft om het management en het beleid van de organisatie te bepalen. 

Wanneer een organisatie, zoals een moederbedrijf, een Enterprise Agreement afsluit met Microsoft, kunnen dezelfde voorwaarden en licenties ook gelden voor haar affiliate-organisaties. In dat geval hebben de affiliates dezelfde licentierechten en toegang tot dezelfde software en tools als de hoofdorganisatie.  

Het is wel essentieel dat deze organisaties opereren als volledig aparte bedrijven. Elke affiliate moet volledig binnen of volledig buiten het bereik van de Enterprise Agreement vallen, zodat er duidelijkheid is over of de affiliate-organisatie dezelfde rechten en diensten heeft als de hoofdorganisatie of niet. 

Het afsluiten van een Microsoft Enterprise Agreement 

Bent u van plan om een Microsoft Enterprise Agreement af te sluiten? Dan is het goed om te weten dat u rekening moet houden met een aantal verplichtingen en producten. Als u hier goed van op de hoogte bent vooraf, komt u niet zomaar voor onverwachte verrassingen te staan.  

Een van de verplichtingen is dat u alle apparaten moet voorzien van licenties met een of meerdere van de Enterprise-producten. Daarnaast is het noodzakelijk om alle licenties aan te schaffen met Software Assurance. Software Assurance (SA) is een Microsoft-programma dat klanten regelmatig voorziet van updates van de software en technische ondersteuning en andere voodelen.  

Verplichte producten binnen de overeenkomst zijn onder andere Windows 11 Enterprise, Office Professional Plus 2021, Core CAL Suite en Enterprise CAL Suite. Dit zijn de tradionele on-premise componenten. De cloud Enterprise componenten zijn; Windows Enterprise, EMS en Office E3 of E5. Het is vereist om minimaal 500 apparaten / users te licenseren voor de Microsoft Enterprise Agreement. 

Apparaten die in aanmerking komen voor de licenties van Microsoft 

Om misverstanden te voorkomen is het handig om van tevoren te weten welke apparaten in aanmerking komen voor de licenties van Microsoft. Dat gaat om desktopcomputers, laptops, werkstations of vergelijkbare apparaten die in staat zijn om Windows Professional in een fysieke en virtuele omgeving uit te voeren. Tot de gekwalificeerde apparatuur behoren tevens apparaten die gebruikt worden om toegang te krijgen tot een virtuele desktop infrastructuur. 

Er gelden ook een aantal uitzonderingen. Zo kunnen de Microsoft-licenties niet gebruikt worden op computers die dienen als servers, zakelijke of brancheapparaten of onbeheerde apparaten. Het is goed om te weten welke apparatuur wel en niet in aanmerking komt voor de licenties van Microsoft, zodat u er zeker van bent dat u met uw organisatie aan alle vereisten van de overeenkomst voldoet. 

De verschillende prijsniveaus voor de Enterprise-producten van Microsoft 

Bij de eerste bestelling van Enterprise-producten wordt het prijsniveau vastgesteld voor de driejarige overeenkomst. Het niveau waarin u met uw organisatie valt, wordt bepaald op basis van het aantal desktops dat van een licentie wordt voorzien. Voor 500 desktops valt het prijsniveau in categorie A. U valt in categorie B als u circa 2400 desktops van een licentie wilt voorzien.  

Naarmate het aantal desktops toeneemt, stijgt ook de prijs. Bij het gebruiken van 6000 desktops kunt u rekenen op het prijsniveau van categorie C. 15.000 desktops vallen binnen categorie D. Deze prijsstructuur geeft uw organisatie een helder beeld van de kosten van de licentie. Dit helpt u om het budget en de kosten beter te beheren. 

De verschillende Enterprise-producten en platforms 

Organisaties dienen minimaal één Enterprise-product kiezen voor elk apparaat dat ze bezitten. Als u ervoor kiest om één product uit elke categorie te selecteren, dan krijgt u een platform. Dit levert u extra korting op en is daardoor zeer interessant. U kunt kiezen tussen twee verschillende platforms: het Professional Desktop Platform en het Enterprise Desktop Platform.  

Het verschil tussen deze twee platforms zit hem in de CAL Suite. Een CAL Suite is een enkele licentie die gebruiksrechten biedt die gelijk staan aan meerdere licenties. Deze licentie biedt diverse functies die aansluiten bij de behoeften van zowel kleine bedrijven als grote organisaties. Op deze manier hebben bedrijven de vrijheid om een platform te kiezen dat het beste past bij hun behoeften. 

Ontdek meer over de verschillende producten en services van Microsoft met Q-Advise! 

Producten om uw licentie mee aan te vullen 

Binnen de Enterprise Agreement zijn er verschillende aanvullende producten waar u van kunt profiteren. De meeste producten en diensten zijn beschikbaar als aanvullende producten. Deze kunnen in elke gewenste hoeveelheid besteld worden en zijn geen verplichting voor het hele bedrijf.  

De prijsniveaus voor de aanvullende producten komen overeen met die van de eerste bestelling, waardoor u meteen weet waar u aan toe bent. U heeft de flexibiliteit om deze aanvullende producten aan te schaffen gedurende de looptijd van de overeenkomst. Op het jubileum van het contract kunnen de licenties voor online diensten worden verlaagd. 

Zo verlopen de betalingen bij een Enterprise Enrollment 

Kiest u ervoor om een Enterprise Enrollment af te sluiten? Dan is het goed om te weten hoe de betalingen in zijn werk gaan. Wij zetten de belangrijkste kenmerken hieronder voor u op een rijtje: 

  • U betaalt vooraf voor een specifiek aantal apparaten. 
  • De totale kosten worden over een periode van drie jaar verdeeld en dienen jaarlijks te worden betaald. 
  • Heeft u in het eerste jaar meer apparaten toegevoegd dan eerder is aangegeven, dan volgt er een extra betaling bij het jubileum van het contract. 
  • Aanvullende toevoegingen dienen aan het einde van ieder jaar te worden betaald. 

Zo verlopen de betalingen bij een Enterprise Subscription Enrollment 

Bij een Enterprise Subscription Enrollment werken de betalingen weer iets anders dan bij de Enterprise Enrollment. Wij zetten het voor u op een rij: 

  • U betaalt voor de Enterprise-producten tegen de prijs van het bijbehorende prijsniveau, afhankelijk van het aantal apparaten. 
  • Als er meer apparaten worden toegevoegd, wordt het prijsniveau verhoogd en betaalt u een andere prijs. 
  • Indien het aantal apparaten weer wat daalt in het derde jaar, kan het prijsniveau ook weer terugkeren naar niveau A. 

Advies op maat van een onafhankelijke Microsoft-expert 

Wilt u meer weten over de Enterprise Enrollment of Enterprise Subscription Enrollment van Microsoft? Q-Advise staat voor u klaar. We helpen u graag bij het maken van een weloverwogen keuze. Als onafhankelijke Microsoft-expert kijken we altijd naar wat het beste is voor uw bedrijf, zodat u kunt blijven groeien. Welk Microsoft-vraagstuk u ook heeft, bij ons bent u aan het juiste adres. Neem contact met ons op, dan bespreken we geheel vrijblijvend de mogelijkheden samen. 

Kom in contact