Alles wat u moet weten over Microsoft Azure via CSP’s

Elke dag bewegen meer organisaties zich naar de cloud. En dat is natuurlijk niet zo gek, de mogelijkheden van werken op de cloud zijn eindeloos. U en uw werknemers kunnen altijd en overal werken. De meeste organisaties kiezen bij hun migratie naar de cloud voor een bedrijf dat we eigenlijk allemaal wel kennen: Microsoft. Het cloudplatform van Microsoft is Microsoft Azure, deze kan op meerdere manieren gelicentieerd worden. In dit artikel vertellen we u alles wat u moet weten over Azure diensten licentiëren via Cloud Solution Providers (CSP’s).  

Wat is Microsoft Azure? 

Voor we verder gaan is het handig om eerst even duidelijk uit te leggen wat Microsoft Azure precies is. Microsoft Azure, in de volksmond vaak gewoon ‘Azure’ genoemd, is een openbaar cloudplatform. Het platform biedt veel basis functionaliteiten die door software ontwikkelaars gebruikt kunnen worden om in rap tempo apps te bouwen, deze apps te testen en ze in productie te nemen. Azure staat aan de basis van o.a. Office 365 en SharePoint online, daarnaast ondersteunt het alle gangbare programmeertalen.  

Ook kunt u met Azure cloud functies toevoegen aan uw al bestaande netwerk via het Platform-as-a-service-model (PaaS), of u kunt al uw netwerk- en computer behoeftes in handen van Microsoft leggen met Infrastructure-as-a-Service (IaaS). Beide opties bieden een veilige en betrouwbare toegang tot uw data in de cloud.  

Wat is een Cloud Solution Provider (CSP)? 

Eén manier om Microsoft Azure af te nemen is via een Cloud Solution Provider (CSP). Deze CSP’s zijn door Microsoft gecertificeerde partners die geautoriseerd zijn om Microsoft licenties te verkopen voor diverse online diensten, zoals bijvoorbeeld Microsoft Office 365 en Microsoft Azure diensten. Het voordeel van werken via een CSP licentie is dat dit een zeer flexibele overeenkomst is, u kunt namelijk zelf bepalen hoeveel en welke clouddiensten u afneemt. U kunt bijvoorbeeld vandaag diensten voor uw organisatie aanzetten, om ze over een week weer uit te zetten. Hier zitten geen gevolgen of extra kosten aan verbonden. U betaalt dus alleen wat u echt gebruikt, wat het gebruik van de cloud een stuk goedkoper maakt. Een ander voordeel van een CSP-overeenkomst is dat het ook meer ondersteuning voor uw IT en administratieve teams op het gebied van licentie management betekent.  

Als u al eerder licenties heeft afgenomen bij Microsoft, deed u dit waarschijnlijk op de standaard manier: u kocht uw licenties direct bij Microsoft in. Als u Azure aanschaft via een CSP, zit er echter een extra schakel in de keten: uw CSP partner. Ondanks dat een CSP partner verplicht is om juist te handelen kan dit u misschien het gevoel geven van het onnodig weggeven van marges of extra kosten. Maar niks is minder waar. U consumeert namelijk flexibel, en alleen maar wat u ook daadwerkelijk gebruikt. Bij de juiste CSP partner krijgt u dat ook nog eens tegen een lager tarief.  

Azure rekentool 

Toch zijn er ook CSP partners die u licenties proberen aan te smeren die u niet nodig hebt, Cloud Solution Providers zijn immers gecertificeerde Microsoft partners die op commissiebasis betaald krijgen. Voor elke licentie die zij verkopen krijgen ze weer een commissie. Gelukkig is er een handige manier om te checken of u niet te veel licenties aanschaft en of u niet te veel betaalt: de Azure rekentool. Deze is te vinden op de website van Microsoft, onder Azure. Deze rekentool is een handige manier voor zowel organisaties als CSP’s om de prijzen van alle Azure diensten in te schatten.  

Inzicht in uw Microsoft Azure gebruik 

Alle Azure diensten zijn terug te vinden in het Azure management portaal. Wellicht handig om te vermelden is dat als u Azure gaat aanschaffen via een CSP partner, alleen deze partner in het management portaal kan. De CSP van uw organisatie kan u echter wel toegang tot het portaal geven. Wij raden aan om deze toegang aan uw CSP partner te vragen, zo houd u zelf ook inzicht in uw Microsoft Azure gebruik.  

En als u inzicht heeft in uw Microsoft Azure gebruik, kunt u kiezen of u eventueel wilt op- of afschalen.  

Hulp nodig bij uw Microsoft Azure diensten? 

Misschien denkt u na het lezen van dit artikel wel “Huh, zo makkelijk kan het toch niet zijn?” of heeft u nog andere vragen? Dat begrijpen wij, als u Microsoft Azure wilt licentiëren via een CSP kan het zijn dat er veel op u afkomt.  

Gelukkig hebben wij bij Q-Advise inmiddels jarenlange ervaring met het leveren van diverse onafhankelijke en betrouwbare Microsoft diensten. Met onze ervaring, expertise en onafhankelijkheid kunnen wij u begeleiden bij het proces van het aanschaffen van Microsoft Azure.  

Benieuwd naar hoe wij u kunnen helpen? Neem dan vandaag nog contact met ons op om er achter te komen hoe wij u kunnen helpen als het gaat om Microsoft Azure diensten en CSP’s. Wij zijn 100% onafhankelijk en zullen altijd de licentieregels in het belang van uw organisatie toepassen, niet in het belang van Microsoft.  

Kom in contact