Alles over de producten en licenties van Microsoft

Wilt u meer weten over de producten en licenties van Microsoft? Bij Q-Advise vertellen we u hier graag meer over. We begrijpen dat het soms lastig is om het overzicht te bewaren. Het bijhouden van de nieuwste Microsoft-producten, naamswijzigingen, licentiecombinaties en het begrijpen van de functionaliteit van elk product kan complex zijn. In dit artikel bieden we daarom een beknopt overzicht van Microsoft-producten en -licenties. Bij Q-Advise zijn we uw betrouwbare partner als het gaat om Microsoft-producten en -licenties. Aarzel niet om contact op te nemen als u vragen heeft. 

De basis: het client-server netwerk 

Om te beginnen is het belangrijk om het client-server concept te begrijpen. Hierbij worden taken verdeeld tussen twee verschillende entiteiten: de cliënt en de server. Dit model wordt veel gebruikt binnen bedrijven, waarbij de computers van medewerkers (de clients) verbonden zijn met een centrale computer, de server. Dit netwerk maakt het delen van bestanden, printers en e-mails mogelijk en zorgt voor centraal beheer en beveiliging. De computers van medewerkers vereisen een specifiek besturingssysteem, zoals Microsoft® Windows 10, en specifieke programma’s, zoals Microsoft® Outlook®. Op dezelfde manier heeft elke server zijn eigen besturingssysteem, zoals Windows Server®, en specifieke programma’s, zoals Microsoft® SQL Server®. 

Besturingssystemen en clienttoepassingen van Microsoft 

Besturingssystemen en clienttoepassingen vormen de bouwstenen van de moderne digitale werkplek. Een besturingssysteem is de software die de basisfunctionaliteit van een computer of apparaat mogelijk maakt. Clienttoepassingen voeren specifieke taken uit voor de gebruikers. Denk hierbij aan het maken van documenten, e-mails verzenden en gegevens analyseren. Momenteel is Windows 10 de nieuwste versie van het besturingssysteem van Microsoft. Er zijn verschillende edities van Windows 10, waarbij bedrijven meestal kiezen voor Windows 10 Pro of Windows 10 Enterprise. Windows 10 wordt per apparaat gelicentieerd, wat betekent dat een licentie vereist is voor elk apparaat waarop de software wordt gebruikt, zowel lokaal als via een netwerkverbinding op afstand.

Clienttoepassingen van Microsoft zijn programma’s die op uw computer draaien en specifieke taken uitvoeren, zoals het maken van documenten in Microsoft Word of het beheren van e-mails in Outlook. Deze programma’s worden meestal niet apart gekocht, maar komen vaak als onderdeel van een pakket. Binnen Microsoft Office zijn er verschillende pakketten beschikbaar, zoals Office 2016 Professional Plus en Office 2016 Standard. Deze pakketten bevatten verschillende combinaties van programma’s, afhankelijk van wat uw bedrijf nodig heeft. Over het algemeen worden deze pakketten via een volumelicentieovereenkomst aangeschaft, wat betekent dat uw bedrijf één licentie koopt voor meerdere computers. 

Hoofdcategorieën van Microsoft-licenties 

Om de digitale infrastructuur van een organisatie effectief te beheren en te gebruiken, is het essentieel om de juiste Microsoft-licenties te hebben. Deze licenties zijn onderverdeeld in vijf hoofdcategorieën: 

1. Licenties voor desktopbesturingssystemen 

Wanneer u een laptop koopt, wordt deze waarschijnlijk geleverd met Windows. Dat is een “Desktop OS-licentie”. Deze licenties worden voornamelijk vooraf geïnstalleerd op hardware voor eindgebruikers. Bovendien kunnen organisaties upgrade-licenties kopen voor uitgebreide functionaliteit. 

2. Licenties voor desktoptoepassingen 

Voor desktop- of clienttoepassingen kunt u ook licenties aanschaffen, zoals een licentie voor Microsoft Office. Tegenwoordig zijn er twee versies van Office en dus twee soorten licenties. Allereerst zijn er gebruikersabonnementslicenties voor Microsoft 365 (Office 365), Project Online en Visio Online. Daarnaast zijn er licenties voor desktoptoepassingen voor niet-online edities, zoals Office Professional Plus en Office Standard. 

3. Licenties voor serverbesturingssystemen 

Als u voor een organisatie werkt, gebruikt deze waarschijnlijk servers om bestanden op te slaan, af te drukken, serversoftware uit te voeren en andere serverfuncties uit te voeren. Servers die Microsoft-software gebruiken, maken voornamelijk gebruik van het Windows Server-besturingssysteem. 

4. Serverlicenties 

In de meeste moderne bedrijven is Windows Server niet het enige wat wordt gebruikt. Servers zijn van essentieel belang voor verschillende taken, zoals het opslaan en beheren van gegevens met behulp van een database zoals Microsoft SQL Server, het verwerken en beheren van e-mailcommunicatie met programma’s zoals Microsoft Exchange Server, en het beheren van bedrijfsprocessen met een ERP-systeem zoals Dynamics 365 (on-premises) en nog veel meer. 

5. Client Access License (CAL) Licentie voor klant toegang 

Client Access Licenses (CAL’s) zijn vereist voor het legale gebruik van serversoftware binnen bedrijven en organisaties. CAL’s kunnen worden onderverdeeld in twee soorten, namelijk User CAL’s en Device CAL’s, afhankelijk van aan wie ze worden toegewezen. In feite hebben organisaties de mogelijkheid om zowel gebruikers als apparaten te licenseren met CAL’s. Een algemene richtlijn voor het kiezen van Client Access Licenses (CAL’s) is dat Device CAL’s doorgaans de voordeligste keuze zijn wanneer er binnen een organisatie meer gebruikers dan apparaten zijn. Deze categorie licenties is vaak het meest verwarrend, omdat ze geen software omvatten. Daarom worden ze vaak ook wel ‘softwareloze licenties’ genoemd. 

Hulp nodig bij uw licenties? Raadpleeg een licentie-expert van Q-Advise! 

Wat is Per Core licensering? 

Per core licensering is een licentiemodel dat wordt gebruikt voor het bepalen van de benodigde hoeveelheid licenties voor servers die Microsoft Windows Server draaien. Dit model is gebaseerd op het aantal fysieke kernen (cores) in de server. In plaats van te focussen op het totale aantal servers of gebruikers, zoals bij oudere licentiemodellen, hangt bij per core licensering het aantal benodigde licenties af van de rekenkracht van de server. Dit zorgt ervoor dat de kosten van de serverlicenties beter aansluiten bij de prestaties en capaciteit van de server. Bij dit model koopt men licenties voor elke fysieke kern van de server, en zowel elke fysieke processor als elke server moet een minimumaantal core-licenties hebben. Dit aantal kan variëren afhankelijk van de editie van Windows Server die wordt gebruikt, zoals Standard of Datacenter. Elk van deze edities heeft specifieke vereisten wat betreft het minimumaantal core-licenties per processor en per server. 

Licenties voor online diensten 

In tegenstelling tot systemen die op de eigen servers van een organisatie zijn geïnstalleerd (“on-premises”), worden Microsoft Online Diensten gehost op de servers van Microsoft zelf. Gebruikers krijgen toegang tot deze diensten via het internet. Voorbeelden van dergelijke online diensten zijn Exchange Online, Skype for Business Online en SharePoint Online. Om toegang te krijgen tot de diensten van een Online Dienst is voor elke gebruiker een Gebruikersabonnementslicentie (User Subscription License, USL) vereist. Deze licenties stellen individuele gebruikers in staat de online services te gebruiken en te benutten, waarbij de complexiteit van lokale installaties wordt vermeden.

Let op: dezelfde software kan verschillende licentieregels hebben 

De licentieregels voor software kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren: denk aan de versie en de editie. De term ‘versie’ duidt op het moment van uitgave en de generatie van de software, zoals bijvoorbeeld 2012, 2016 of XP. De ‘editie’ van de software is echter nog belangrijker. Dit komt doordat verschillende edities vaak extra functionaliteiten bieden. Neem bijvoorbeeld SQL Server: de Enterprise editie van SQL Server biedt uitgebreidere functies dan de Standard editie en kost ook vier keer zoveel. Deze variaties in regels, functionaliteit en prijzen benadrukken het belang van een zorgvuldige keuze bij het licentiëren van software.

Uw partner voor Microsoft Licenties en Cloud 

Uw partner voor Microsoft Licenties en Cloud
Zoals u kunt zien, is het licentiemodel van Microsoft complex maar essentieel voor het efficiënt functioneren van uw organisatie. Met een breed scala aan producten en licentieopties is het van cruciaal belang om de juiste keuzes te maken die aansluiten bij uw zakelijke behoeften. Het begrijpen van de verschillende licenties en hoe deze toe te passen binnen uw IT-infrastructuur kan een uitdaging zijn.

Heeft u behoefte aan verdere verduidelijking over Microsoft-producten en -licenties? Of zoekt u advies op maat om zeker te zijn van de meest kostenefficiënte en functionele softwareoplossingen voor uw bedrijf? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Q-Advise. Onze experts staan klaar om u een helder overzicht te geven en te ondersteunen bij het navigeren door het complexe landschap van softwarelicenties.

Kom in contact